Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Dagens vittnen är extrema på var sina sätt. Försvaret vill visa att Breivik inte är galen som de första rättspsykiatrikerna menar att han är. Det försvaret gjort de senaste dagarna är att de kallat in både experter på extrema miljöer, som har sagt att Breiviks tankar är utbredda, och människor som finns i dessa miljöer, säger John Færseth, journalist på den antirasistiska organisationen Vepsen.org till Expo.se.

Först ut att vittna på tisdagen var Ole Jørgen Anfindsen. Han driver nätsajten Honest Thinking och Færseth beskriver honom som öppet rasistisk.

– Han menar bland annat att invandringen leder till att folkets IQ försämras, säger han.

I vittnesbåset var det också just invandringen och Norges demografi Anfindsen fokuserade på. Han hävdade att Norges statistiska centralbyrå, SSB, mörklägger sanningen om invandringen i samförstånd med norska politiker. För att bevisa sina slutsatser använde han olika citat. Bland annat citerade han samhällsdebattören Lars Gule. Men Gule köpte inte Anfindsen slutsatser. Till NRK sa Gule att Anfindsen saknar förståelse för samhällsvetenskap.

Näst att vittna var en tidigare ledare för Norwegian Defence Leauge, Ronny Alte, han berättade att han inte vågar gå ut på kvällen utan skottsäker väst och att han är "islamkritisk". Han hävdade även att sådana som han tystas i medier. Alte uppskattar att ett 100-tal världen över stöder Breivik.

Arne Tumyr ledare för Stoppa Islamiseringen av Norge, SIAN, förklarade att hans organisation har som mål att stoppa islam.

– Vi anser att islam är ett hot mot det norska samhället och de norska värderingarna, sa han.

John Færseth beskriver SIAN som en liten organisation, men att de flesta i Norge som visat stöd för Breivik, gjort det på SIAN:s internetsajter.

– Dessa har visat stöd för Breiviks världsbild och uttalanden. Men de tar avstånd från hans handlingar. SIAN ser inte islam som en religion utan som en ond ideologi, säger Færseth.

Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad frågade Arne Tumyr om han ville ge någon kommentar till Breiviks idé om att Norge är på randen till en allvarlig konflikt och inbördeskrig.

– Ja, islam är terror. De förföljer icke-muslimer. Det är en våldsam politisk ideologi, blev svaret.

Tumyr fortsatte med att räkna upp siffror om antalet terrordåd som han hävdar att muslimer begått. Siffrorna, förklarar Tumyr, är hämtade från böcker, nätdebatter och SIANs egna "specialister" som hittar tal som de flesta andra inte lyckas gräva fram.

Tore Tvedt som leder nazistorganisationen Vigrid menade att Norge befinner sig i ett krig. Kriget är en förlängning av andra världskriget och det tog en ny vändning för tio sedan hävdar han - det rör sig om ett "civilisationernas krig".

– Norge är i krig, grundlagen gäller inte, det är en terrorstat, sa Tvedt.

Vigrid startades 1998. Fram till det att Tvedt tog en paus från organisationen 2009 var det den största nazistorganisationen i Norge. Færseth uppger att Tvedt nyligen började aktivera sig igen.

– Vigrid är en blandning av en religiös sekt och politisk organisation. De är asatroende. Själv menar Tvedt att han fått en uppenbarelse, att Odin visade sig för honom och bad honom starta religionen, säger Færseth.

Även filosofen och författaren Einar Øverenget vittnade under dagen, till skillnad från de andra var han inte i rätten för att visa på en politisk ideologi utan för att styrka att Anders Behring Breivik visste vad han gjorde när han begick terrordådet i Oslo och på Utöya. Han menade att det är farligt att diagnostisera politisk extremism.

– Totalitära ideologier ger rum för ondska, sa han.

Ämnen i artikeln