Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan senaste valet har Sverigedemokraterna, SD, ett mandat i Ödeshögs kommunfullmäktige. Partiet har tidigare hållit en låg profil men under måndagen då fullmäktige skulle ta ställning till om kommunen kan ta emot ytterligare 30 flyktingar steg Sverigedemokraternas Mathias Lundvik upp i talarstolen. Där visade han tydligt var han står i den frågan.

Enligt Östergötlands nyhetssajt Corren.se räknade han snabbt upp ett antal skäl som talar emot ett flyktingmottagande. Bland annat nämndes hög arbetslöshet, nedskärningar för de äldre, otrygghet ute på gatorna, dåliga grundskolebetyg och taskig kollektivtrafik.

- Jag yrkar på folkomröstning. Jag tycker att Ödeshög måste ta hand om sig själv först, sade Lundvik.

Kommunalrådet Magnus Oscarsson från kristdemokraterna, som var den som först hämtade sig efter uttalandet, genmälde med att förklara att företagen skriker efter arbetskraft och att betygen och otryggheten inte har med flyktingarna att göra. Även representanter från andra partier stämde in och SD:s yrkande och förslag avslogs. Kommunfullmäktige accepterade frågan om att ta emot fler flyktingar.

Ämnen i artikeln