Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En fejd har brutit ut mellan två ledande medlemmar i Proud Boys. En av dem, Kyle Chapman, har tillkännagett att han kommer att ta över kontrollen över den högerextrema gruppen för att lyfta frågor om ett pågående "vitt folkmord" och "mångkulturens misslyckande", det rapporterar Newsweek.

Lyssna på Mytpodden #1 Befolkningsutbytet

På den andra sidan står en annan ledargestalt, Enrique Tarrio. Kyle Chapman kritiserar Enrique Tarrio för att vara utan ära och mod efter han och ytterligare två medlemmar för gruppen fysiskt attackerats. Enligt Kyle Chapman visade de "passivitet och rädsla".

Enligt Newsweek skrev Chapman nyligen på den krypterade meddelandeappen Telegram ett inlägg där han smädade Enrique Tarrios och andra ledare i Proud Boys, bland annat med rasistiska tillmälen. Samtidigt meddelade Chapman att de nuvarande ledarna avsatts och han själv tar över ledarskapet.

Dessutom skrev han att så väl gruppens namn som logga ska bytas ut. Från och med nu ska gruppen kallas Proud Goys. Goy syftar på det hebreiska ordet för icke-jude och används enligt människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center ibland av högerextremister för att markera att de sympatiserar med konspirationsteorier om judisk makt, rapporterar Newsweek.   

Enligt Chapman ska inte svarta eller homosexuella längre tillåtas i organisationen och ” de sionistiska brottslingar som vill förstöra vår civilisation” ska konfronteras. Han tillade att väst byggts av den ”vita rasen” och att vi inte har några skyldigheter gentemot andra ”raser”.

Enrique Tarrio eller någon av de andra ledarna för Proud Boys har ännu inte svarat på Kyle Chapmans utspel. Det är också oklart om Chapmans utspel kommer att påverka organisationen eller om han får med sig några andra. 

Samtidigt förbereder sig Proud Boys för att tillsammans med andra högerextrema grupper genomföra den så kallade "Million MAGA March" i Washington på lördag. Det är en stödmanifestation för president Donald Trumps grundlösa påstående om att han förlorat presidentvalet på grund av fusk.

Kyle Chapman har tidigare uppmärksammats som grundare till Proud Boys paramilitära gren Fraternal Order of Alt-Knights (FOAK). Proud Boys har kontinuerligt förnekat att det är en vit makt-grupp. Samtidigt har Kyle Chapman haft en mer öppen relation till sådana grupper, bland annat alt right-rörelsen.

Texten uppdaterad 13/11/2020 13:30