Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jimmie Åkesson säger att de flesta av de som kommit till Sverige de senaste decennierna inte har integrerats i det svenska samhället och att många invandrare är muslimer som bygger parallella segregerade samhällen i storstads förorter.

BBC:s programledare konstaterar att i Sverigedemokraterna tycks det vara vanligt med politiker som uttrycker rasistiska åsikter, som att människor från mellanöstern har en "aggressiv gen" eller att "svarta är genetiskt programmerade att våldta barn". Åkesson svarar att man kan hitta sådana åsikter i vilket parti som helst och eftersom Sverigedemokraterna har varit ett litet parti så har människor med dessa åsikter fått mer plats. Han tillägger att han inte ser det som ett allmänt problem för partiet utan undantag som partiet tar tag i.

Diskussion om fakta
Jimmie Åkesson får också frågan vad han baserar sina uppgifter på att kriminaliteten skulle stigit på grund av invandringen. Åkesson svarar att generellt är invandrare mer kriminella än svenskar födda i Sverige, speciellt när det gäller våldsbrott och våldtäkter.

Programledaren upprepar frågan vad han bygger det på och hävdar att Brottsförebyggande rådet (Brå) sagt till BBC att Jimmie Åkesson förvränger statistiken och att det är omöjligt att dra några slutsatser om att invandrare skulle våldta mer än svenskar.

Jimmie Åkesson menar att hans uppgifter visst stämmer med det som står i Brå:s dokument, men att Brå säger något annat när myndigheten tillfrågas. Enligt BBC:s uppgifter har Jimmie Åkesson valt ut vissa våldtäktsfall och uteslutit andra för att styrka sin tes.

"Men säger Brå att jag har fel, sa de att inte nästan hälften av våldtäkterna begås av invandrare", frågade Jimmie Åkesson.

"De säger att du förvanskar helheten" svarar BBC:s reporter.

Ämnen i artikeln