Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jobbiks ledare Gabor Vonas resa till England har upprört antifascister och antirasister runt om i landet. Förra veckan protesterade 150 personer och bar på skyltar med texten "Nej till nazister" och "Aldrig mer Auschwitz!".

Mötesplatsen för Jobbiks möte på söndagen ändrades efter att partiets anhängare konfronterades i centrala London av 100 aktivister från bland annat rörelsen "Unite Against Fascism". Demonstranter blockerade tunnelbanestationen vilket ledde till att många av Jobbiks sympatisörer tvingades att stanna kvar på stationen. Till The Guardian säger Sara Liptai, en 60-årig ungersk kvinna som bor i England att det är farligt att ge en plattform till Gabor Vona vars parti önskat ett register över judar som de menar utgör en "nationell säkerhetsrisk".

- De får legitimitet genom att tillåtas prata öppet i en demokrati. Det är rätt farligt att låta de tro att det är ok, säger hon.

Andrew Dismore, företrädare för det brittiska Labour party och grundare till den nationella minnesdagen för Förintelsens offer i England, talade med anledning av Vonas besök utanför Holborn stationen i London. Där pratade han om vikten av att markera mot Jobbiks hatfyllda budskap. Han sa även att Jobbik är ett rasistiskt parti som förföljer judar och vill segregera romer från det övriga samhället, rapporterar The Guardian.

Inrikesministern Theresa May har fått kritik för hur situationen hanterats. Dismore beklagade att den antirasistiska organisationen Hope Not Hates namninsamling med över 14.000 underskrifter, som krävde att Gabor Vona skulle förbjudas inresetillstånd till England, inte fick gehör.

Jobbik har de senaste åren vuxit sig allt större. I valet 2010 fick de 17 procent av rösterna. Partiet driver en antisemitisk, antiromsk och homofobisk politik.

Ämnen i artikeln