Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Valresultatet har orsakat ett mindre kaos hos Sverigedemokraterna i Värmland. I flera kommuner är det ännu oklart vem som kommer att representera partiet. I Forshaga, där partiet fick två mandat, har Göran Olsson, som tidigare i år lämnade partiet efter ett bråk med distriktsordföranden Runar Filper, valts in. Olsson, som valdes in tack vare att hans namn skrivits på en tom valsedel, beskriver sig på sin blogg som politiskt oberoende. Han har tidigare sagt att han inte bestämt sig för vilket block han ska stödja.

I Forshaga hade Sverigedemokraterna bara ett namn på listan, Alexandra Wikenström, men hon har lämnat sin plats. Som Expo.se berättat tidigare valde hon att lämna politiken efter det avslöjats att hon är sångerska i vikingarockbandet Heidrun.

Bor på annan ort
Flera av Sverigedemokraterna nyvalda ledamöter i Värmland har visat sig bo på annan ort. I Torsby har partiets enda kandidat flyttat från kommunen. I stället kom Daniel Brosius in efter att fyra personer röstat på honom. Enligt Värmlands Folkblad vill han inte representera Sverigedemokraterna utan kommer sitta som politisk vilde.

Partiets kandidat i Grums bor i Karlstad och Sandra Bergman som valts in i Kil är inte skriven i kommunen. I Hagfors fick Sverigedemokraterna två mandat. Ett av dem gick till partiets enda kandidat, det andra till en person som inte alls delar partiets värderingar. Han har klart meddelat att han inte kommer att sitta för partiet i kommunfullmäktige.

Svarta rubriker
Runar Filper, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Värmland, ser flera förklaringar till att partiet ännu inte lyckats tillsätta sina mandat.
– Det är ju naturligtvis så att folk flyttar från kommun till kommun på grund av arbete och studier. Vi hade valbara kandidater i 14 av 16 kommuner. Sedan har det blivit folk inskrivna på listorna med handskrivna valsedlar så vi kom ju in i 15 kommuner.

Samtidigt är Runar Filper missnöjd med valresultatet. Den senaste tidens turbulens inom Värmlandsdistriktet ställde till problem för partiet.
– Folk har hoppat av och gått till media och ställt till svarta rubriker som givetvis naggar förtroendet i kanten.

Även om Sverigedemokraterna presenterade kandidater i 14 av länets 16 kommuner så hade partiet få namn på listorna. De interna bråken är en förklaring till att partiet inte lyckats hitta fler kandidater, och därmed inte heller nu kan tillsätta mandaten.
– Folk blir lite ängsliga för att ställa upp när det blir mycket media och mycket fokus på just en kommun. Då är det klart att folk ryggar tillbaka. Men jag tycker ändå att vi har varit bra på att få kandidater jämfört med andra delar av landet, säger han.

Ämnen i artikeln