Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt Jesper Söderlund, talesman för lokalpartiet Folkfronten, har planerna på ett lokalt parti Linköping funnits under en längre tid. Valet av namnet Folkfronten är ett försök att ta tillbaka ett partinamn man tycker nazisterna stulit från arbetarrörelsens vokabulär.
– Målet är ju inte att stoppa dem från att delta i val. Målet är att de inte ska kunna marknadsföra sig under extremt falsk flagg, säger han.

Det Linköpingsbaserade Folkfronten kommer att försöka sätta en internationell prägel på lokalpolitiken i Linköping.
– Precis som på internationell nivå så måste det finnas ett ökat samarbete mellan kommuner och riksdag, mellan regering och lokal nivå.

Svårt att räkna ut valresultat

Rent praktiskt innebär registreringen av Folkfronten att före detta Nationalsocialistisk front inte kan ställa upp under sitt nya namn i valet till kommunfullmäktige i Linköping. Däremot är det fritt fram att kandidera under namnet Folkfronten i andra kommuner, landsting och riksdagsvalet så länge ingen annan har registrerat partibeteckningen även i de valen.

Man måste inte registrera ett parti för att ställa upp i ett val. Men så länge ingen har registrerat ett parti för val kan vem som helst att kandidera under partiets namn. För att registrera ett parti för riksdagsval krävs 1 500 namnunderskrifter, då skyddas namnet även i landstingsval och kommunval. Registrerar man ett parti för valet till ett landsting så¨skyddas namnet i länets alla kommuner. Om man bara registrerar sig för val i en kommun är det bara i den kommunen som namnet är skyddat.

Vägrar byta namn

Enligt Tor Lundberg på Valmyndigheten kommer både det Linköpingsbaserade Folkfronten och före detta Nationalsocialistisk front kunna kandidera till riksdagsvalet under namnet Folkfronten. Det kommer dock bli svårt att få några exakta valresultat. Så länge väljarna lägger partiernas förtryckta valsedlar i valurnorna kommer det gå att skilja rösterna åt. Men om någon skriver "Folkfronten" på en blank valsedel kommer Valmyndigheten inte kunna avgöra vilket parti rösten är tänkt att gå till

Det enklaste vore om något om partierna kunde tänka sig att ändra partibeteckning, säger Tor Lundberg. Men Jesper Söderlund säger att hans parti inte kommer att byta namn:
– Vi anser att de inte har rätt att ta den beteckningen. Det är illa nog att de försöker lägga beslag på så mycket av Sveriges historia som de redan gjort.

Expo har förgäves sökt det nazistiska Folkfronten för en kommentar.