Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är brittiska Torys som ligger bakom den nya partigruppen. Tillsammans med det tjeckiska Demokratiska medborgarpartiet, ODS, och polska PiS, utgör de kärnan i den nya anti-federalistiska partigruppen som nu kan bli den fjärde största gruppen i parlamentet. Gruppen vill skapa en plattform för EU-skeptiska konservativa partier som tidigare saknats i parlamentet.

Ett av partierna i den nya gruppen är det lettiska partiet LNNK som tidigare satt i partigruppen UEN tillsammans med bland andra Dansk Folkeparti. Partiet har uppmärksammats för att det deltagit vid minnesceremonier för SS-soldater.

Skarp kritik mot Torys

Torys nya sällskap har orsakat skarp kritik. Den före detta Toryledamoten i Europaparlamentet, Christopher Beazley, har tidigare uttryckt sitt missnöje med att hans parti nu lämnar den stora konservativa gruppen i parlamentet. Tillsammans med andra partikamrater är han är rädd att partiet ska marginaliseras och förlora inflytande.

Politiska motståndare anklagar istället partiet för att bygga allianser med extremister. Det lettiska partiet LNNK är det tydligaste exemplet. Men även det polska partiet PiS har uppmärksammats i brittisk press för sin homofobi.

Slår ifrån sig kritiken

Timothy Kirkhope, ledare för Torys EU-parlamentariker, slår ifrån sig kritiken. I Times menar han att LNNK är långt ifrån det enda parti som deltagit i minnesceremonier för SS-soldater.

LNNK:s EU-parlamentariker, Roberts Zile, menar att det inte handlar om att hylla SS.
– De blev en del av den tyska armén. Men de slogs aldrig för SS. De slogs för sin dröm om ett självständigt Lettland, säger han till Times.

I och med bildandet av den nya gruppen står det nu klart att både Dansk Folkeparti och Italienska Lega Nord hamnar utanför samarbetet. Under de senaste veckornas förhandlingar har den före detta tjeckiske premiärministern Mirek Topolánek från det tjeckiska partiet ODS ställt sig positiva till att släppa in de båda i gruppen. Men Torys har vägrat.

Ämnen i artikeln