Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Trilogin hade nått klassikerstatus redan innan den kommit ut konstaterar Göteborgs-Posten, som är storligen imponerad av Stieg Larssons engagemang, intrigskapande och historiekunnande.

Expressen tror att Stieg Larssons ambition var att skriva den ultimata svenska kriminalromanen med inslag av både klassisk pusseldeckare, modern thriller och avslöjande samhällskritik gjutna i ett stycke.

Romanen är lysande på sin gestaltande eller berättande nivå, anser Svenska Dagbladet, men mindre bra på den kommenterande. Slutomdömet blir en suveränt berättad historia och en fingerfärdigt konstruerad gåta – en ytterst läsvärd roman.

Dagens Nyheter kallar Stieg Larsson en genuin och genial deckarförfattare och uppskattar att hans bok är fylld av ”småleende referenser” till föregångare inom deckarlitteraturen.

Aftonbladets skribent är imponerad av Stieg Larssons kunnande och hantverksskicklighet och samtidigt lite uttråkad. Tråkigast är att skildringen av mäns och kvinnors relationer känns så traditionell, skriver hon.

Flera recensenter skulle gärna ha varit utan huvudpersonernas erotiska förhållanden, som Sveriges Radios kulturnytt kallar ”en lite väl våt dröm”.

Det största utrymmet i recensionerna ägnas åt mästerjournalisten Blomkvists osannolika 24-åriga kompanjon Lisbeth Salander, en asocial enstöring, placerad under förmyndarskap men också en superintelligent hackare.

”En fascinerande gestalt” skriver Svenska Dagbladet.

Expressen kallar henne den mest aparta brottsutredare som satt sin fot i en svensk kriminalroman. ”I jämförelse med denna snabbtänkande ninjakrigare framstår storbölaren och kaskadkräkaren Annika Bengtzon som en anpasslig mespropp”, skriver Expressen.

Ystads Allehanda avrundar sin recension med det omdöme som verkar obligatoriskt för varje deckare av rang. ”Det var mycket länge sedan en svensk kriminalroman lyckades med konststycket att förstöra min nattsömn. Det gjorde Män som hatar kvinnor. Den är helt enkelt lysande”, skriver tidningen.

EWA THURES