Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den före detta partiledaren Mikael Jansson är anmäld för att ha tillgodogjort sig 27 000 kronor av distriktets pengar. Enligt både Mikael Jansson själv och de personer som anmält honom handlar det om pengar som skänktes från partifinansiären Lars Erik Alldin till partiet under valrörelsen 2006. Bidraget skulle gå till avdelningarna i Stockholm, Göteborg och Örebro. Mikael Jansson fick ansvar för pengarna men har inte kunnat uppvisa kvitton för hela bidragssumman.

Dröjt med betalning

Bo Idengren, suppleant i Sverigedemokraternas Göteborgsavdelning, är enligt Göteborgs-Posten en av dem som anmält Jansson. I en intervju hävdar han att Jansson, trots flera påminnelser från distriktets ekonomiansvarige, inte återbetalat de 27 000 kronorna. Det var enligt Idengren först den 5 oktober i år som Jansson tog upp frågan.

– Han erkände då också att 27 000 kronor från sponsorer år 2006 har gått in på hans privata konto och att han hade förbrukat dem privat. Men något skrivet avtal om hur återbetalningen ska ske har vi inte fått presenterat, säger han till Göteborgs-Posten.

Ett lån

Enligt Mikael Jansson finns det inga oegentligheter. I Göteborgs-Posten förklarar han att de saknade pengarna har bokförts som ett lån från distriktet till honom själv. Det har i sin tur godkänts och gått genom revisionen.

– Styrelsen har känt till lånet och jag ska börja betala inom kort, säger Mikael Jansson till Göteborgs-Posten.

Mikael Jansson får stöd från partiets ledning.

– Riksorganisationen utgår från att det hela har skötts rätt, säger Martin Kinnunen, biträdande pressekreterare.

Han är också kritisk till att Mikael Jansson har polisanmälts. Enligt Kinnunen fanns det möjlighet att ta upp frågan på kommande årsmöte.

Vägrar lämna ut protokoll

En annan av Janssons kritiker är distriktets revisor Börje Ohlsson. Han hävdar att han inte har kunnat utreda om det finns några oklarheter eftersom han inte har fått de dokument han bett om.

– När jag har bett om det har styrelsen lovat att ordna kopior men jag har aldrig fått några. De som polisanmält befarar att det finns något i protokollen eller bokföringen som delar av styrelsen är rädd för att jag ska se, säger han till Göteborgs-Posten.

Mikael Jansson menar att anledningen till att han inte vill lämna ut några protokoll är att Börje Ohlsson är under utredning för uteslutning.

Martin Kinnunen bekräftar att Börje Ohlsson nu är ett ärende för partistyrelsen efter att det uppstått samarbetssvårigheter med Västdistriktet.

Andra fall av förskingring

Det är inte första gången lokala SD-företrädare anklagas för att förskingra pengar. I början av 2006 uteslöts partiets representant i Trollhättan Gorm Lind efter att inte ha kunnat redovisa för de pengar som tillfallit lokalavdelningen.

Ämnen i artikeln