Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Manifestationerna avlöpte lugnt och stilla. Motdemonstranter hindrades av polisen, ett 30-tal stökiga aktivister bussades bort till Frihamnen tidigt på kvällen och ett 50-tal stoppades på Centralbron där de tagit sig upp för att nå Riddarholmen.

Runt 150 personer var samlade till Nationalsocialistisk Fronts manifestation på Riddarholmen. Många av de samlade var killar i tonåren. NSF:s länsledare i Stockholm, Rickard Ekman, och länsledaren för Skåne, Simon Lindberg, höll varsitt tal. De uttryckte bland annat sin avsky mot den sittande regeringen och sitt hån mot Göran Persson, och de hävdade att vad Sverige behöver är inte en demokrati utan en nationalsocialistisk politik med starka ledare.

Nationaldemokraternas tåg gick från Humlegården. De som höll i talen var bland annat ND:s partiorganisatör Marc Abramsson, ND:s partisekreterare Vávra Suk och Robert Almgren, ordförande i Nationaldemokratisk Ungdom. Talarna höll bland annat utläggningar om varför ND valt att marschera trots avsaknad av tillstånd, om Afa:s aktiviteter och om polisens insatser. Ett 70-tal åhörare var på plats.

I båda manifestationerna talade man varmt om Karl XII och hans gärningar. En kung de menade kämpade stort på slagfälten och gjorde Sverige till en suverän stat. NSF riktade även kritik mot hur Ernst Brunner skildrar Karl XII i sin bok Carolus Rex.

Nationaldemokraterna hade tänkt avrunda sitt firande med allsång vilket visade sig bli svårt eftersom bara en handfull kunde Kungssången man inledde med. Deltagarna fick uppmaningen av ledarna att öva på den till nästa gång.