Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 1 oktober 2012 satt 38-åringen och drack en öl på en krog i centrala Borås när en i personalen uppmärksammade bartendern om att 38-åringen var portad. 38-åringen drack upp halva sin öl innan han reste sig upp och på bristfällig tyska började skandera om Tredje riket. Enligt vittnesmål ska han även ha svurit "Hitlerjugends trohetsed". Med anledning av det bad bartendern 38-åringen att avlägsna sig från krogen. 38-åringen vägrade och blev därefter utsläpad. Utanför baren började han dunka på fönstret och slog sönder en fönsterruta. Mannen brottades ner och hölls fast av tre i personalen. 38-åringen skrek upprepade gånger: "Du ska inte undkomma tredje riket, du ska döden dö".

Ett vittne uppger att 38-åringen gjorde en så kallad Hitlerhälsning och fortsatte att "svamla" om Hitlerjugend. "Det verkade nästan som att han trodde att nazisterna var världsherrar", konstaterade vittnet.

38-åringen själv säger att var berusad och att det är vanligt att han i det tillståndet börjar "orera om Nazityskland och dess storhetstid". Han säger att han inte är nazist utan är fascinerad av historia och väl medveten om vilka avskyvärda brott nazismen begått. 38-åringen uppger att han aldrig hotat någon, men att han uttalat ord som "Hitler, Göring och döda". 38-åringen säger även att Hitler och Göring inte kan döda någon eftersom de är döda.

Tingsrätten anser att 38-åringen gjort sig skyldig till olaga hot och skriver i domen att de framförallt avser de dödshot som inte innefattat "inblandning av företrädare för det sedan länge upplösta Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet". 38-åringen döms för hoten och skadegörelsen till skyddstillsyn och samhällstjänst i 40 timmar. Han ska även betala 1095 kronor i skadestånd till krogen.

38-åringen har tidigare dömts för hets mot folkgrupp och olaga hot.