Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den åtalade är en 24-årig man som vid tillfället för misshandeln var medlem i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han åtalas för att ha slagit ned och sparkat en man i samband med prideparaden i Skövde den 28 september 2019.

Offret var en förbipasserande som började diskutera med NMR-aktivisterna när de hade ställt upp sig med fanor och homofobiska banderoller på Hertig Johans Torg i Skövde. Offret berättar i förhör att han hade ställt sig framför en av NMR:s banderoller när han oväntat fick ett slag i ansiktet, sedan blev allt svart, enligt mannen. Flera vittnen uppger i förhör att den åtalade 24-åringen sedan sparkade mannen i ansiktet och bröstet när han låg på marken.

Mannen fördes till sjukhus och det konstaterades att han hade fått hjärnskakning, sprucken läpp och brutet finger, samt smärtor i ryggen och bröstet.

24-åringen nekar till brott och hävdar att det var självförsvar, då han påstår att offret försökt att ta strupgrepp på honom.

Samtidigt åtalas 24-åringen även för två fall av brott mot ordningslagen. Han misstänks ha anordnat två sammankomster på allmän plats utan tillstånd. Dels när NMR-aktivister delade ut flygblad och marscherade i kolonn på festivalen Sweden Outdoor Festival strax utanför Skövde och dels när NMR delade ut flygblad på Nya torget i Mariestad.

2018 dömdes 24-åringen för att ha sprungit in på centercourten i Båstad mitt under en tv-sänd tennismatch i Swedish Open och skrikit ”hell seger”.

Rättegången äger rum den 29 april.