Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Undersökningsföretaget Sifo har nyligen slutfört en omfattande undersökning där de intervjuat 5043 personer om vilket parti de skulle rösta på i riksdagsvalet om det vore val idag.

Undersökningen visar att 3,6 procent av de tillfrågade skulle rösta på Sverigedemokraterna. Av de 2233 intervjuade männen föredrog hela 5,6 procent Sverigedemokraterna framför de andra partierna – en siffra som slår så väl centerpartiet och miljöpartiet som vänsterpartiet och kristdemokraterna.

Bland kvinnliga väljare är dock situationen en annan. Endast 1,4 procent av de 2810 tillfrågade kvinnorna säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag. Den siffran kan jämföras med 5,6 för v, 5,7 för kd, 7,4 för fp, 7,6 för mp och 8,4 procent för c.

Att partiet är så splittrat mellan könen överraskar.
- Så här stor skillnad mellan män och kvinnor har jag aldrig sett tidigare. Den är anmärkningsvärt stor, säger docent Anders Sannerstedt, statsvetare vid lunds universitet, till TT.

Han spår att partiet kommer att fortsätta öka i opinionsmätningarna.
- I valet 2010 är det fullt möjligt att Sverigedemokraterna kommer över riksdagsspärren på fyra procent. Det kan visserligen svänga fort, men trenden går däråt.

Ämnen i artikeln