Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Piteå arrangerade Ung Vänster och ABF-Norr en manifestation under parollen "Håll ihop mot rasism".
- Vi uppmärksammar den här dagen varje år men i år känns det extra aktuellt sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, sade Malin Sandin, ledamot i Ung Vänster Norrbottens distriktsstyrelse i Pietå Tidningen.

I Visby samlades 300 personer till fackeltåg genom staden medan man i Helsingborg träffades i centrala delarna av stan för att tända ljus till minns av offren.
– Det var inte meningen att samla massa människor, det var mer meningen att uppmärksamma vad som hände natten mellan 9 och 10 november 1938 och göra det till en minnesstund. Vi ska inte skrika, vi ska inte ropa. Vi ska vara stilla och minnas de människor som föll offer, förklarade Daniel Mena från Tillsamman mot rasism - Helsingborg i Helsingsborgs Dagblads webb-tv.

Kristallnatten kallas natten mellan 9 november och 10 november 1938 då grupper ur det tyska nazistpartiet intensifierade judeförföljelserna.
Ett hundratal judar dödades, mellan 20 000 och 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes och över 7 500 butiker vandaliserades.

Ämnen i artikeln