Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter en tre dagar lång rättegång dömdes i fredags ledaren för Imperial Klans of America (IKA), Ron Edwards, och ytterligare två IKA-medlemmar till ett skadestånd på sammanlagt 2,5 miljoner dollar.

Fallet rör en misshandel av 16-årige Jordan Gruver för drygt två år sedan. Han attackerades på en marknad i Brandenburg, Kentucky, av de två IKA-medlemmar som nu dömts att betala skadestånd. Gruver sparkades, hånades och misshandlades svårt, endast på grund av hans panamaiska utseende.

Ron Edwards, som ansågs ha uppmanat sina medlemmar till våld, dömdes till att ensam betala en miljon dollar i skadestånd som kompensation till Jordan Gruver. Resten av skadeståndet, 1,5 miljoner dollar, är straffbaserat och fördelas lika mellan Edwards och två IKA-medlemmarna som misshandlat Gruver.

Glädjande besked

Domen mot IKA var en seger för den unge Jordan Gruver.
– Jag hoppas att detta sänder en signal till varenda en av dem att det de håller på med är fel, sade han till pressen efter rättegången.

Även Southern Poverty Law Center (SPLC) som drivit fallet mot IKA är nöjda med domen. Richard Cohen, president för SPLC, förklarade efter rättegången att de nu ska göra allt för att få in pengarna och se till att försätta IKA i konkurs.

SPLC säger i ett pressmeddelande att de även hoppas att domen ska kasta ljus över det växande problemet med våld mot latinamerikaner i USA.