Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under förra veckan satte sig valets vinnare FPÖ och valets stora förlorare Socialdemokraterna i samtal för att utreda ett eventuellt samarbete. Samtalet varade i en timme. Sedan stod klart att det absolut inte blir någon koalition mellan de två. FPÖ:s ledare Heinz Christina Strache förklarade för österrikisk press att SPÖ ignonerar folkets vilja.

Det uteblivna samarbetet kom knappast som en överraskning. Socialdemokraterna förklarade redan innan valet av partiet inte var intresserade av en koalition med FPÖ, på grund av partiets hets och främlingsfientlighet.

Wien har länge varit ett starkt socialdemokratiskt fäste. Men i förra helgens val tappade partiet sin majoritet och landade på 44,5 procent. Valets stora vinnare blev FPÖ som ökade från 14,8 procent till 26,1 procent. Socialdemokraterna har meddelat att de nu kommer att söka stöd hos antingen de gröna eller hos de konservativa ÖVP. Exakt hur det politiska landskapet kommer att se ut avgörs efter att poströsterna har räknats i dag.

Strache menar att Wiens nya styre är en koalition av förlorare eftersom både de gröna och de konservativa tappade röster jämfört med förra valet. Strache säger att han nu kommer att bilda en koalition med Wiens folk istället.

SPÖ har, enligt Austrian Independent, svarat att Strache borde sluta vara så gnällig.