Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Innan de klev in bilen ropade de du vet att du är död. De försökte träffa mig tre gånger. Tredje gången träffade de mitt ben. Det visar att de inte bara är tomma ord utan de var beredda döda mig, säger Kristofer Lundberg ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Västra Götaland.

Polisen har själva upprättat en anmälan gällande olaga hot, försök till grov misshandel och vårdslöshet i trafik.

Nationaldemokraterna anordnade torgmötet på grund av den brutala misshandeln för ett par veckor sedan som ledde till att en 61-årig kortedalabo försatts i koma. Nationaldemokraterna lyckades dock bara samla ett fåtal aktivister, trots att partiledningen var på plats. Bland talarna återfanns Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson och den gamla nazisten Björn Cederström som företräder Försvarskåren Sveriges Självförsvar. Den gamla Sverigedemokraten och nationaldemokraten Jimmy Windeskog öppnade torgmötet. Trots att talarna påstod sig vara på plats för att fördöma misshandeln av 61-åringen, så lyckades de i sina tal inte få hans namn rätt. Cirka 600 motdemonstranter hade samlats.

Flera av motdemonstranterna var boende i Kortedala som ville markera mot högerextremisterna. Många förstod inte varför högerextremisterna rest långt ifrån för att demonstrera i Kortedala.

Polisen beskriver tillställningen i Kortedala som lugn. Tre personer omhändertogs under dagen men ingen har gripits.

Ämnen i artikeln