Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Terrortrion Nationalsozialistischer Untergrund levde gömda i 14 år och misstänks under tiden ha genomfört tio mord, nio på turkiska och grekiska invandrare och ett på en polis. Det var i november 2011 som den nu åtalade Beate Zschäpe överlämnade sig själv till polisen efter att gruppen genomfört ett misslyckat bankrån. Två män i gruppen, Uwe Bönhardt och Uwe Mundlos, begick självmord i samband med rånet.

Efter männens död spreds minst 12 kopior av en dvd-film till tidningsredaktioner, moskéföreningar och ett högerextremt postorderförlag där gruppen tar på sig morden och sprängattentat och flera rån.

Fram tills nu har Beate Zschäpe inte yttrat sig i rätten. I går läste dock Zschäpes advokat upp ett 53 sidor långt uttalande från henne. I det hävdar hon att det var hennes kompanjoner som var ansvariga för samtliga brott. Att hon varit i en kärleksrelation med dem och att hon blev informerad om morden först efter de begåtts.

Hon uppger att hon inte hade modet att avslöja terrorn eftersom männen hotat med att begå självmord om hon berättade. Under hela det långa anförandet avslöjades inga motiv bakom morden till de anhörigas förtvivlan. Istället fokuserades mycket på Zschäpes barndom, hennes svåra förhållande till sin mor och det komplicerade förhållandet till männen.

Hon medgav att gruppen mördat en polis, och allvarligt skadat dennes kollega för att få tillgång till vapen och bad om ursäkt till offren.

"Jag ber verkligen om ursäkt till alla offer och deras anhöriga för de brott begångna av Mundlos och Böhnhardt. Jag känner mig moraliskt ansvarig för att jag inte lyckades stoppa tio mord och två bombattentat", sa hon.

Uttalandet togs emot svalt av personer som drabbats av nazisttrion.

"Det är ett slag i ansiktet, sa en anhörigs juridiska ombud, rapporterar The Guardian.

– Jag tror inte på ett ord. Den lilla förhoppningen jag hade av hennes förklaring om att hon skulle belysa omständigheterna kring mordet på min pappa är helt borta, sa Gamze Kubásik, dotter till Mehmet Kubasik som sköts till döds i Dortmund 2006.