Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bill White har varit ledare för Amerikas nationalsocialistiska arbetarparti som han startade 2006. Han gjorde sig känd för att med hjälp av internet trakassera sina motståndare. Han drev den näst populäraste vit makt-sajten i landet, rapporterar Southern Poverty Law Center.

White har dömts vid flera tillfällen. 2004 dömdes han efter att han överfallit en kvinna som delat ut flygblad där White identifierades som en högerextrem landägare. I samband med rättegången dömdes han även för domstolstrots efter att ha svurit mot kvinnan i vittnesbåset. 2009 fälldes han för att ha hotat flera personer över telefon och på internet. I januari 2011 uppmanade han till våld mot en juryordförande i ett mål mot en annan vit makt-aktivist, även detta har han dömts för.

Efter två år släpptes Bill White 2011 villkorligt från fängelset. Som villkor fick White inte använda internet för affärsverksamhet eller som hobby. Han tilläts inte heller sprida någon information på internet. White lyckades undgå restriktionerna genom att istället skriva för den antisemitiska tidningen The American Free Press som grundats av förintelseförnekaren Willis Carto, rapporterar Southern Poverty Law Center. Artiklarna som White skrev publicerades även på internet.

I maj bröt White dock mot förbuden. På Facebook skrev han att han torterats i fängelset och att han lämnat USA efter att erbjudits fristad i ett land som delar hans åsikt att USA:s regering inte är legitim. Han uppmanade även meningsfränder att kontakta honom och bad om donationer som hjälp för att etablera sig i sitt nya land. I fredags greps Bill White efter att en arresteringsorder utfärdats mot honom.