Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 5 september 1972 tog åtta medlemmar ur Svarta september sig in i OS-byn i München. De dödade två israeliska idrottsmän och tog nio som gisslan. Organisationen hade som krav att 234 palestinska fångar skulle släppas av Israel. Aktionen slutade med att den västtyska polisen försökte frita gisslan. Svarta september dödade de nio i gisslan. I strider med polisen dödades en polis och fem medlemmar ur Svarta september.

Dokument som Der Spiegel har tagit del av visar att hjärnan bakom operationen, Mohammed Daoud Odeh, hade haft kontakter med tyska nazister inför dådet. I juli 1972 kontaktade polisen den tyska underrättelsetjänsten och berättade att nazisten Willi Pohl hade träffat en "arabisk man" som kallade sig Saad Walli. Walli var Mohammed Daoud Odeh alias.

En tysk nazist som slagits med palestinierna i Jordanien hade fört ihop Willi Pohl med Daoud. Pohl hjälpte till att skaffa fram bilar och presenterade Daoud för en professionell passförfalskare som hjälpte till att framställa falska pass. Pohl körde även runt Daoud i Tyskland där han träffade palestinier och, enligt egen utsago till Der Spiegel, träffade han även, vad han tror, var libanesiska diplomater. I slutet av juli åkte Pohl tillsammans med passförfalskaren till Libanon. Där framställde de falska pass och förfalskade dokument. Det är oklart om dessa pass användes när medlemmarna ur Svarta september tog sig in i Tyskland.

Pohl säger till Der spiegel att han inte visste att de planerade terrorattentatet i München. 12 dagar innan dådet talade dock militanta palestinier om en "spektakulär terroristattack". Det talades om att ta gisslan i Tyskland för att frige Palestinska fångar, Pohl minns inte att de nämnde München som mål. De militanta Palestinierna ska också sagt att det skulle röra sig om en oblodig aktion och de frågade Pohl hur han trodde att tyskarna skulle se på en sådan attack.

I polisens dokument framgår det att nazisten som framställde passen uppgett till säkerhetspolisen att Pohl befunnit sig i Österrike den 5 september då Svarta september genomförde massakern i München. Han var där för att "ordna saker med Palestinierna". Själv säger Pohl till Der Spiegel att han tillsammans med de militanta palestinierna tänkt att ge en presskonferens i Wien. Men när de på TV såg utgången av dramat i München lämnade han landet och tog sig till mellanöstern. Där hävdar Pohl att de planerade en hämnd på de tyska myndigheterna som de gav skulden för att aktionen blev så blodig. Pohl presenterade en plan i Kairo. Planen gick ut på att ockupera flera tyska stadshus och ta politiker som gisslan. På julafton 1972 skulle en grupp militanta palestinier storma katedralen i Köln och framföra en lista med krav.

I mitten av oktober åkte Pohl tillsammans med passförfalskaren till Madrid för att hämta vapen som de åkte till München med.

Den 27 oktober 1972 greps de två nazisterna i ett hus som tillhört en medlem av Waffen SS. En medlem ur deras nazistorganisation "Nationalsocialistiska kampgruppen för ett större Tyskland" hade tipsat polisen. Polisen hittade tre kalashnikov, sex magasin, 174 skott, två pistoler, en revolver och sex belgiska handgranater av samma typ som de som användes vid terrorattentatet i München i huset. Pohl hade två pistoler och en handgranat på sig när han greps.

Polisens teori var att de tänkt frita två nazister ur fängelse, men ett brev som Pohl och passförfalskaren hade ifrågasatte den teorin.

I brevet riktade sig Svarta september mot den domare i München som skulle hålla i rättegångarna mot de tre överlevande terroristerna i München massakern. De varnade för hämndaktioner om domaren tillät israelisk underrättelsetjänst att delta i förhören med terroristerna.

1974 dömdes Pohl och passförfalskaren till 26 respektive åtta månaders fängelse för vapenbrott. Pohl släpptes bara efter fyra dagar och flydde till Beirut. Ingenting i polisens dokument förklarar varför Pohl frigavs, rapporterar Der Spiegel.