Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 23 mars 1944 verkställde nazisten Erich Priebke en massaker på över 300 människor vid Fosse Ardeatine söder om Rom som en vedergällningsaktion efter ett attentat där 33 SS-soldater dödades. Erich Priebke greps i Argentina 1994 och dömdes i Italien för sin delaktighet i massakern samt deportationer av judar. Priebke har aldrig uttryckt ånger för sina brott. Priebke dog 100 år gammal.

Katolska kyrkan har förbjudit kyrkorna att genomföra en begravningsmässa för krigsförbrytaren, men trots det har det ultrakonservativa katolska prästbrödraskapet SSPX erbjudit sig att genomföra mässan. SSPX är samma orden som uppmärksammades efter att den tidigare biskopen Richard Williamson, 2009, förnekade Förintelsen. Han uteslöts dock senare från SSPX.

Dussintals högerextremister i militärkläder, vissa med hjälmar som tagit sig till mässan kördes bort eftersom de inte var anhöriga eller vänner till Priebke. Många gjorde fascisthälsningar. Samtidigt hade en stor skara demonstranter samlats, bland dessa var anhöriga till Priebkes offer. De ropade "Bödel" "Mördare".

Innan mässan i orten Albano Laziale i närheten av Rom inletts angrep antifascister begravningsbilen med sparkar och slag. Prästen fick föras bort av kravallpolis. Oroligheter bröt ut mellan högerextremister och demonstranter och polisen gick in med tårgas. Erich Priebkesmässa tvingades till slut att ställas in.

Tidigare under dagen hade stadens borgmästare skrivit under en order om att stoppa mässan. Beslutet upphävdes dock av prefekten i Rom som menade att man måste följa Erich Priebkes anhörigas önskan.

Lokalinvånare oroas över att deras ort ska bli en pilgrimsort för nazister. Ordföranden för det judiska samfundet i Rom säger att de kommer att protestera om Priebke begravs i Rom.

– Det vore att döda hans offer ytterligare en gång, säger han, rapporterar The Daily Mail.

Även när Erich Priebke fyllde 100 år i juli utbröt oroligheter då tyska nazister anlände till staden för att ge champagne till Priebke.