Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Åtalade i terrorrättegången

  • Beate Zschäpe, 37 år, anklagas för tio mord, två bombattacker, 15 väpnade rån, mordförsök och mordbrand samt medlemskap i en terrororganisation. Hon anses ha varit med att grunda terrortrion NSU och haft en nyckelroll i organisationen tillsammans med de avlidna medlemmarna Uwe Böhnhardt och Uwe Mundlos. Hon tros inte begått något mord själv, men varit oumbärlig i NSU. Bland annat ska hon ordnat logistik och ansvarat för ekonomin samt ordnat vapen och falska dokument. Hon ska också tänt eld på den lägenhet som NSU förfogade över och skickat ut den propagandafilm där gruppen tog på sig NSU:s brott.
  • Ralf Wohlleben, född 1975. Misstänks för medhjälp till nio mord. Han anklagas för att ha hjälpt terrortrion att gömma sig 1998. Han misstänks även för att finansierat gruppen och ordna fram det vapen som användes vid nio av morden.
  • Holger G, född 1974. Misstänks för att ha stött en terrororganisation i tre fall. Han var i kontakt med terrortrion sedan slutet av 1990-talet och har försett gruppen med sitt eget körkort, försäkringskort och pass, vilket hjälpte NSU att hålla sig dolda. Han ska också försett NSU med ett vapen. Något han erkänt.
  • Carsten S, 32 år. Misstänkt för medhjälp till nio mord. Han ska ha köpt och levererat det vapen som användes vid nio mord. 32-åringen har erkänt inblandning i NSU.
  • André E, 33 år. Misstänks för att stött en terrororganisation, delaktighet i en bombattack och medhjälp till rån. Under 1990-talet ska han hjälpt till att ordna bostad, hyra bilar och låtsats att han var gift med Beate Zschäpe.
    Källa: Der spiegel

De senaste dagarna har rätten behandlat de tre misstänkta medlemmarna i NSU:s barndom. På tisdagen och onsdagen vittnade mamman till den avlidne NSU-terroristen Uwe Böhnhardt i rätten. Hon beskrev en trasig uppväxt för Böhnhardt. Enligt Der Spiegel uttryckte hon inte mycket sympati för NSU:s offer. Istället tackade hon Beate Zschäpe för att hon meddelat familjen om att sonen var död. På onsdagen hade även Beate Zschäpes mamma kallats till vittnesbåset.

Åklagaren har beskrivit även Zschäpes barndom som svår. Att medlemmarna i NSU hade en dålig uppväxt har också varit en viktig faktor i rättegången. Zschäpes mamma vägrade dock att vittna med hänvisning till att hon är en nära anhörig till den åtalade. Zschäpes kusin gav dock sitt vittnesmål under onsdagen. Han sa att Zschäpe i sin barndom ideologiskt "lutade åt höger", men att hon inte var "extrem" utan delade samma åsikter som många andra i den fattiga staden Jena, där Zschäpe växte upp.

"Vi hatade staten, utlänningar, vänstern och egentligen allting", sade han i rätten. Kusinen hävdade att han förlorat kontakten med Beate Zschäpe och de två avlidna medlemmarna NSU Uwe Böhnhardt och Uwe Mundlos på grund av att Uwe Mundlos inte gillade hans livsstil, rapporterar Deutsche Welle.

"Jag drack och festade mycket", sade han.

Beate Zschäpe anklagas för tio mord, två bombattacker, 15 väpnade rån, mordförsök och mordbrand samt medlemskap i en terrororganisation. Underjordiska nationalsocialister bestod av tre kända medlemmar. Mycket tyder på att två av dessa, Uwe Mundlos och Uwe Bönhardt, begick självmord efter ett misslyckat bankrån 2011. Det var efter kropparna hittats som NSU:s år av terror upptäcktes. Förutom Zschäpe är ytterligare fyra personer åtalade för att ha understött NSU.