Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var när den militanta vänsterorganisationen Antifascistisk aktion under nationaldagen arrangerade en tillståndsgiven demonstration på Mariatorget i Stockholm som nazistiska organisationer gick ut med en gemensam kallelse om blockad av samlingsplatsen. Kallelsen gick ut via den nazistiska hemsidan Info 14 och det tog inte lång tid innan Svenska Motståndsrörelsen och Nationalsocialistisk Front slöt upp. Via hemsidor uppmanades deltagarna att bära enhetlig klädsel för att försvåra senare identifiering av aktivister om brott skulle begås.

Under parollen "Enad svensk front" samlades nazisterna på Mariatorget. Samlingen saknade polistillstånd och 250 personer bussades därför ut från centrum till bland annat Årstafältet. Samtidigt påbörjade AFA sitt demonstrationståg mot riksdagshuset.

Hann tillbaka snabbt

Nazisterna återsamlade sig snabbt i centrum och hann genomföra flera attacker mot demonstrationståget. Ett angrepp skedde i Gamla stan, ett annat genom tunneln vid Riksdagshuset. Vid det andra tillfället greps över hundra personer, misstänkta för våldsamt upplopp.

Ledande personer bland de åtalade

Flera av de nu åtalade personerna är ledande inom den nazistiska rörelsen. En är ledare för gruppen runt Info 14 och självutnämnd arrangör av den årliga Salemmarschen. En annan åtalad tillhör det ledande skiktet inom Svenska Motståndsrörelsen.

Sedan tidigare har en 17-årig yngling från Stockholm åtalats och dömts för inblandning i attacken. 17-åringen dömdes i december för våldsamt upplopp till vård inom socialtjänsten kombinerat med 20 timmars samhällstjänst. Han är sedan tidigare dömd för misshandel.

RICHARD SLÄTT
MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON

DE ÅTALAS FÖR VÅLDSAMT UPPLOPP

Robert Vesterlund, ledare Info 14
Driver den nazistiska nyhetssidan Info 14. Är arrangör av Salemmarscherna. Började sin bana i den nationella rörelsen i Sverigedemokraterna där han var ungdomsförbundets första ordförande. Dömd ett flertal gånger, bland annat för olaga vapeninnehav.

Stefan Jacobsson, ledande i Svenska Motståndsrörelsen i Göteborg
Har tidigare varit ansvarig utgivare för Folktribunen och var arrangör av Svenska Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg hösten 2003. Har idag posten som ansvarig utgivare för organisationens tidning, Nationellt Motstånd. Sedan tidigare dömd för innehav av olovligt föremål. Står sedan tidigare åtalad för brott mot ordningslagen i Göteborg. Åtalas nu också för brott mot knivlagen.

Aktivist, 20 år, Nationell Ungdom
Sitter redan häktad misstänkt för misshandel och hets mot folkgrupp efter en större i misshandel under nyårsnatten. Han är sedan tidigare dömd för våldsamt motstånd, förolämpning, olovligt innehav av farligt föremål och vårdslöshet i trafik.

Aktivist, 20 år, Nationell Ungdom
Häktad sedan tidigare, misstänkt för hets mot folkgrupp, misshandel och våld mot tjänsteman under nyårsnatten. Han är sedan tidigare dömd för olovligt innehav av farligt föremål.

Aktivist, 21 år, Nationell Ungdom
Är aktiv i NU och har deltagit på flera demonstrationer runt om i landet de senaste åren. Är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel och förberedelse till misshandel.

Aktivist, 18 år, Nationalsocialistisk Front
Är aktiv i Nationalsocialistisk Front där han under flera år varit medlem. Han deltog på en större vit makt-spelning på NSF:s gård i oktober förra året. 18-åringen är dömd sedan tidigare för åverkan.

Aktivist, 27 år, Info 14
Ingår i utkanten av gruppen Info 14. Har vid flera tillfällen agerat i vaktstyrka vid demonstrationer. Har deltagit med autonoma nazister vid Nationaldemokraternas demonstrationer, bland annat vid Pridedemonstrationen för ett och ett halvt år sedan.

Aktivist, 23 år
Har deltagit på otaliga demonstrationer genom åren.

Aktivist, 18 år
Var under 18 år då attacken ägde rum.

Ämnen i artikeln