Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Domstolen i München kritiserades i förra veckan för att man tilldelat pressackrediteringar efter en "först till kvarn"-princip, vilket resulterade i att bland annat turkiska tidningar stängdes ute. Turkiska medier reagerade kraftigt och hotade med legala följder om de inte skulle få tillgång till det uppmärksammade målet, detta sedan åtta av offren i NSU:s mordserie var turkiska invandrare.

Nu skjuts alltså rättegången upp till den 6 maj. Beslutet kom efter att den tyska författningsdomstolen på fredagen fastslog att domstolen måste kunna garantera internationell press ackreditering till förhandlingarna.

"Eftersom förberedelserna för journalister inte kunde vara färdiga till den 17 april skjuts NSU-rättegången upp till den 6 maj", skrev München-domstolen i ett uttalande på måndagen, rapporterar tyska medier.

Författningsdomstolen fastställde att minst tre turkiska och grekiska mediaorganisationer måste få bevaka rättegången.

Terrorcellen NSU, av vilken Beate Zschäpe antas vara den enda överlevande medlemmen, anklagas för att mellan 2000 och 2007 ha dödat åtta turkiska och en grekisk invandrare, samt en polis. Zschäpe står även åtalad för två bombdåd i Köln samt 15 bankrån.

Utöver Zschäpe står fyra andra personer åtalade för att ha hjälpt NSU.