Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under 2021 startade en ny högerextrem organisation. I gruppen fantiserar de unga medlemmarna om raskrig och terror samtidigt som gruppens anonyma grundare uppmanar till cyberattacker och lockar med pengar till den som sprider ordet. Frilansjournalisten och researchen My Vingren har följt gruppen från insidan i över ett års tid för att få svar på frågan vem som egentligen ligger bakom. Men varför vill en amerikansk karriärist uppvigla till en nazistisk federation i Norden? 

Annie Lööf, högerextrem feminism och antirasism

I det här numret av Expo har vi också träffat centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf – den enda partiledaren i svensk borgerlighet som står fast med sina röda linjer mot SD. Läs om Annie Lööfs tankar om Tidöavtalet och tillståndet i den splittrade alliansen, om hoten och terrorrättegången efter Almedalen där hon satt som målsägande och om hennes antirasistiska övertygelse.

Dessutom tittar vi närmare på två företeelser som inte brukar förknippas med extremhögern – nämligen feminism och antirasism. Vi besöker Frankrike där en rad nya högerextrema organisationerna kallar sig feministiska och har gjort kvinnor allt synligare i den högerextrema rörelsen. Vi tittar också närmare på en mer bortglömd, men bärande, del av sverigedemokraternas ideologi, nämligen partiets syn på antirasism – ett arv från Bevara Sverige svenskt.

Det och mycket mer i det här numret av Expo.

Tidningen finns att köpa i butik från och med den 13 december. Teckna en prenumeration för att få digital tillgång till numret genom vår app och e-tidning. Där hittar du dessutom samtliga tidskriftsnummer, från starten 1995 fram till i dag.