Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var efter en fråga från socialdemokraternas Luciano Astudillo som Fredrik Reinfeldt under gårdagens riksdagsdebatt förklarade att han inte ville stänga dörren för Sverigedemokraterna.

- Jag gör allt jag kan för att hålla dem borta och jag tror att min metod är mer verkningsfull, förklarade han.

Han betonade också att hans egna värderingar och de som Sverigedemokraterna står för är oförenliga. Enligt Reinfeldt är det bästa sättet att bemöta partiet att "rätta till de samhällsproblem som dessa krafter utnyttjar".
 

Även vänsterpartiet kritiska

Även vänsterpartiet uttryckte under gårdagen kritik mot socialdemokraterna och miljöpartiets utspel där de två partierna försäkrat att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Enligt TT ska Lars Ohly under en pressträff med riksdagsjournalister ha ställt sig kritisk till att Sverigedemokraternas riksdagsplats tas för given.
- Det är galet att förutsätta att de får över fyra procent, förklarade han.

 

 

Socialdemokraterna inte nöjda med svaret

Luciano Astudillo var långt ifrån nöjd med Fredrik Reinfeldts svar. Tillsammans med sin partikamrat Eva-Lena Jansson kritiserade han Reinfeldt för att inte vara tillräcklig tydlig i frågan.

- Ett icke-svar är också ett besked. Att inte svara ja eller nej är att lämna dörren öppen för att göra sig beroende av Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag. Det är djupt olyckligt, sade han.

 

 

Ämnen i artikeln