Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I måndags, nästan ett år efter den tyska terrorcellen NSU upptäcktes, publicerades en rapport i den tyska tidningen Osnabruecker Zeitung som visar att den tyska regeringen avsatt 7,2 miljoner till de som drabbats av NSU:s terror.

De tre medlemmarna i NSU dödade mellan 2000 och 2006 nio personer, samtliga med grekiskt och turkiskt ursprung. 2007 sköt de ihjäl en polis och försökte döda hennes kollega. NSU anklagas även för 14 bankrån och för att sprängattentaten i Cologne 2001 och 2004.

Den statliga rapporten om ersättningar till offren bekräftar innehållet i ett brev från justitiedepartementet som offentliggjordes i mars. I brevet uppgavs att de dödades närmsta familjer ska få en ersättning på närmare 90 000 kronor. Syskonen till de mördade får lite över 40 000 kronor. Familjerna får dessutom kompensation för begravningskostnaderna.

Den dödade polisens familj får en ersättning på över 200 000 kronor och polisen som skadades vid angreppet får runt 90 000 kronor. 1,2 miljoner kronor har avsatts till de som överlevde bombattentaten i Cologne.

NSU upptäcktes 2011 då den siste levande medlemmen lämnade över sig själv till polisen. Strax innan hade hennes två medbrottslingar tagit sina egna liv efter ett misslyckat bankrån.

Just nu pågår en parlamentarisk utredning i Tyskland för att klargöra hur NSU kunnat terrorisera landet under många år utan att upptäckas.