Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I helgen attackeras Mattias Bernhardsson, kommunpolitiker för Rättvisepartiet socialisterna, av vad han själv tror var nazister. Enligt en sammanställning som Expo gjort är det långt från första gången aktivister från Rättvisepartiet socialisterna utsätts för attacker från nazister.
Expos sammanställning visar att nazister ligger bakom sammanlagt elva attacker mot medlemmar i Rättvisepartiet socialisterna sedan augusti 2007. Flera av medlemmarna har fått besöka sjukhus efter att ha blivit sparkade i huvudet, skurna, eller slagna med järnrör.

Attackerad bakifrån

Här är ett axplock från de dåd som riktats mot Rättvisepartiet Socialisterna.
* Den 29 november 2008 attackeras Nikolaj Cyon i samband med att Nätverket mot rasism arrangerar en flygbladsutdelning i centrala Stockholm. Han förs till sjukhus efter att nazister hoppat på hans huvud.
* Den 2 oktober 2008 löper aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen amok i centrala Göteborg, i jakt på aktivister från Rättvisepartiet socialisterna. En person misshandlas vid centralstationen. I samband med att en aktivist från organisationen Ingen människa är illegal attackeras på en spårvagn senare under dagen får RS-medlemmen Amer Mohammed Ali sin näsa knäckt när han försöker stoppa misshandeln. Vid Korsvägen misshandlas RS-aktivisten Stefan Berg. Han slås till marken och får ta emot sparkar och slag.
* Den 20 oktober 2007 blir Patrik Hooghwinkel attackerad bakifrån av tre nazister i samband med att Rättvisepartiet Socialisterna lanserar en handbok mot rasism. Han slås till marken av ett järnrör som träffar honom i bakhuvudet. När han ligger på marken fortsätter misshandeln med sparkar och slag. han förs till sjukhus och sys med sex stygn i bakhuvudet.

"Nazisterna har blivit våldsammare"

Per-Åke Westerlund, ordförande för Rättvisepartiet har märkt av det ökade våldet mot partiet.
- Nazisterna har blivit våldsammare. Det är på grund av att de konkurrerar om att vara de mest våldsamma, samtidigt som de är isolerade och desperata, säger han.

Han tycker sig se att den nazistiska rörelsen har tagit steget ut på gator och torg. För ett parti som Rättvisepartiet socialisterna innebär det en ökad utsatthet.
– Vi blir mer utsatta när det inte finns en stor antirasistisk rörelse. Vi fortsätter med våra antirasistiska aktiviteter, vi har torgmöten, vi säljer vår tidning, vi har namninsamlingar mot nazistvåldet. Vi skulle helst vilja att detta skedde i ett sammanhang där det fanns en antirasistisk rörelse, att det var många som var ute, säger Per-Åke Westerlund.

Den senaste tiden våld har skapat starka reaktioner inom partiet. Enligt Per-Åke Westerlund är det många som är oroliga. Men framför allt är möter han människor som är beredda att hjälpa partiet.
– Jag har inte träffat någon som inte har en variant på uttrycket "Vi låter oss inte tystas".