Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bakgrunden till journalisternas protest var att Gyllene Gryning på valdagen, när de höll sin presskonferens, krävt att journalisterna skulle resa sig upp när partiledaren Nikos Michaloliakos steg in i rummet. I söndags, exakt en vecka efter, då partiledaren skulle möta presidenten satte journalistkåren sig ner i protest när Michaloliakos gick förbi dem.

Grekiska journalister har i ett gemensamt uttalande gjort klart att de inte tänker låta sig skrämmas, eller att låta hot från Gyllene Gryning påverka deras granskning. I lördags stängdes partiets hemsida ner av WordPress. Företaget uppger att hemsidan bröt mot regelverket då den spred hat, hot och uppmaning till våld mot personer eller grupper. Gyllene Grynings intåg i parlamentet beskrivs av det Judiska Centralrådet som "ett allvarligt slag mot den grekiska demokratin".

Partiet som föreslår att landets gränser mot Turkiet mineras och som gjort sig kända för att trakassera invandrare kan få det tufft vid ett omval, det antyder opinionsundersökningar, rapporterar Athen News. Innan Gyllene Gryning tog plats i parlamentet kände knappt någon till partiet. Trots att det funnits i 20-års tid är det bara deras partiledare som är känd bland befolkningen, skriver tidningen.

Efter valet har bilder kablats ut i grekiska medier som visar partimedlemmar posera med jaktknivar och gör Hitlerhälsningar. Det har även visats bilder på anhängare som ler bredvid en ugn i Auschwitz. Något som kan påverkat de väljare som röstat i protest på Gyllene Gryning.

– Jag förstår nu att partiet bara är ett gäng ligister, jag kommer inte rösta på dem igen, säger en taxichaufför som röstat på partiet till Athen News.

Men Gyllene Grynings budskap har talat sitt tydliga språk. I flygblad lovade det inför valet att rensa landet från "all stank". På 70-talet dömdes partiledaren till fängelse för att ha innehaft sprängmedel.

I tisdags, efter valframgångarna, misshandlades personer med asiatiskt ursprung av personer klädda i Gyllene Grynings svarta t-shirtar i Athen. I en annan del av den grekiska huvudstaden dumpade män i svarta t-shirtar flygblad utanför flera gay-klubbar. På flygbladen stod det att homosexuella skulle bli partiets nästa mål, rapporterar The Guardian.

Allt mer tyder på att det kommer bli ett omval i Grekland. Om inte partierna lyckats bilda en regeringskoalition innan torsdag utlyses omval. Senast i söndags bröt ett försök att bilda en fyra partis koalition samman. Konservativa Ny demokrati, socialistiska Pasok, Demokratisk Vänster och vänsterpartiet Syriza kunde inte komma överens. På måndagen har nya försök att bilda regering återupptagits.