Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Av de fem föreningar som kontaktat vittnar alla om liknande upplevelser tiden efter terrorattacken i Stockholm. Ingen har blivit hotad men många muslimer känner av en rädsla för hur samhället i stort ska reagera på att det var en islamist som sprängde sig själv.
- Muslimerna har drabbats lika hårt som som alla andra, terrorister skonar ingen. Vi är offer för både terrorister och de som har fördomar och generaliserar och vill straffa oss kollektivt, säger Mostafa Kharraki, ordförande för Förenade islamiska församlingar i Sverige, Fifs.

Chock och bestörtningDagen efter terrorattacken i centrala Stockholm samlades Fifs ledning för att svara på frågor från lokala organisationer som uttryckte chock och bestörtning över det som hänt, men också en oro, enligt Kharraki.
- Vad kommer att hända, ska majoriteten börja hämnas på folk som går på gatan? Det var framför allt tjejer som bär religiös klädsel eller män med arabiskt utseende som oroade sig, säger Kharraki.

Det har inte kommit in någon anmälan till Fifs från någon medlem och en anledning till det tror Kharraki är att politiker och media inte hetsat.

"Alla är ledsna och upprörda"
Islamiska Shiasamfunden i sverige, Iss, ska på torsdagen hålla en manifestation i Stockholm. Då ska de ta upp självmordsattacken.
- Alla är ledsna och upprörda, på vår minnesdag av Imamen Husseins död ska vi prata om det som hänt, han föll själv offer för religion som misstolkats, säger Haider Ibrahim ordförande för Iss.

Ibrahim tror att de bara är de som redan hyser rasistiska åsikter som kommer att utnyttja terrordådet för egna syften. Han har inte fått höra om några hot mot organisationens medlemmar. Men vissa uttrycker en oro.
- Folk är rädda för konsekvenserna vissa känner sig utpekade bara för att de är muslimer, det är synd, vi är vanliga svenskar, säger Haider Ibrahim.

"Vi är oroliga"
Det Bosniakiska islamiska samfundet, Bis, har inte heller drabbats av något hot men även bland deras medlemmar uttrycks en ängslan.
- Vi är oroliga att några ska dra oss alla över en kam, döma oss allihop, säger Ideriz Karaman, ordförande för Bis.

Han säger att det är viktigt att förmedla att muslimer tycker som alla andra människor och att terror inte har något att göra med islam.

Samma ståndpunkt upprepas i mindre lokala föreningar.
- Vi pratar om hur en människa kan göra så här. Varför använder de religion för deras politiska saker? Jag är bekymrad över att det kan skapa hat, som muslim blir man ju lite rädd och tänker på det, säger Abdi Myhaba, ordförande i Negashi etiopiska islamiska föreningen.

Ben Mahmoud Rahmeh, Imam på stora moskén i Stockholm har upplevt raka motsatsen till hot. Många har ringt och visat sitt stöd, säger han.

Fast även vittnar han vittnar om psykiska påfrestningar för muslimer.
- Hur ska vi hantera det här, kommer folk se oss på ett annorlunda sätt? Om man bär hijab eller har en väska är man välkommen då? Vi har överdrivit hotet. Människor förstår mycket och vet mycket. Det som hände i Stockholm har att göra med extremism, säger Rahmeh.