Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdagen publicerade polisen i Sörmland en utvärdering om sitt eget arbete vid kravallerna under Svenskarnas Partis förstamaj-demonstration i Eskilstuna. Flera gånger urartade demonstrationen i våldsamheter. Stenar och glasflaskor slängdes mellan Svenskarnas parti och motdemonstranter. Polisen avlägsnade cirka 70 demonstranter, ett tiotal personer är skäligen misstänka för brott, ett antal personer skadades och vissa behövde uppsöka sjukhus. I polisens egen utvärderingen framgår det att polisen stundtals hade svårt att behålla kontrollen över händelserna.

Hade det inte gått att bättre förutse att det skulle bli oroligheter?

– På förhand hade vi en dialog med arrangören, Svenskarnas Parti, som vi kände att det gick att samtala med. Det visade sig att så inte var fallet, säger Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén till Expo.se.

Svenskarnas Parti samlades vid Faktoriholmarna i Eskilstuna på demonstrationsdagen. Men inte alla. Ett antal medlemmar ur partiet och personer från Förbundet Nationell Ungdom samlades i Smörparken, en bra bit från den angivna mötesplatsen. Vid parken hade också många motdemonstranter samlats. Polisen fick snabbt fullt upp med att hålla de två grupperna isär samtidigt som flaskor och stenar ven i luften.

– Man förstår ju direkt vad som ska ske när Svenskarnas Parti har med sig backar med tomglas. Hade vi haft tid att visitera dem hade det gått att undvika, men vi hade fullt sjå med att hålla grupperna isär och se till att ingen skadades, säger Fredrik Wallén.

Till en början hade Polisen i Sörmland kallat in 80 poliser. När de såg hur dagen utvecklade sig begärde de förstärkning och totalt 160 poliser deltog i insatsen senare under dagen.

– Med facit i hand hade vi behövt vara så många redan från början, som det var nu hade vi inte resurser att ta hand om allt. Vi hade inte utgått från att båda grupperna var så våldsbenägna, säger Fredrik Wallén.

Att polisen kallat in för lite personal är något som också framgår i utvärderingen. Kommenderingschefen, Mikael Backman, fastslår i den att han nästa gång inte kommer tveka att använda nationell förstärkning.

Ämnen i artikeln