Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi kommer bara att jobba i kommunen och inte hjälpa partiet i valrörelsen, det säger Lars Sjöholm kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Skurup efter att hans alternativa förslag till partistyrelse röstades ner under eftermiddagens förhandlingar vid partiets riksårsmöte.

Dagens val av partistyrelse präglades inledningsvis av enighet. Jimmy Åkesson återvaldes till partiledare, Jonas Åkerlund, partiets presstalesman, valdes till förste vice ordförande och Anna Hagwall från Täby valde till andra vice ordförande. Men när frågan om resterande ledamöter kom upp, lanserades ett alternativ till valberednings förslag.

Förslaget innebar bland annat att partisekreteraren Björn Söder och Richard Jomshof, chefredaktör för SD-kuriren, skulle förlora sina platser i partistyrelsen. Istället skulle bland andra Joakim Larsson från Uppsala och Peter Martini från Göteborg väljas in.

Vill ha bort ”de fyras gäng”
Enligt Lars Sjöholm var det han och en partikamrat till honom som för en månad sedan la grunden till det alternativa förslaget.

Han menar att det främsta syftet var att försöka mota tillbaka ”de fyras gäng”. ”De fyras gäng” är, enligt Sjöholm, partiledaren Jimmy Åkesson, Richard Jomshof, Björn Söder och presstalesmannen och ideologen Mattias Karlsson.

Sjöholm menar att dessa fyra toppstyr partiet och med sin ”akademiska” framtoning skrämmer bort väljare från arbetarklassen, den målgrupp som Sjöholm ser som partiets viktigaste.

Det alternativa förslaget stöddes bland annat av ombud från Uppsala, Göteborg och Stockholm, distrikt som traditionellt tillhört den så kallade bunkern. Bunkern har under lång tid bedrivit en maktkamp mot den nuvarande ledningen av partiet, det vill säga, enligt Sjöholm ”de fyras gäng”. Striderna gäller partiets arbetsmetoder och präglas av gamla personliga motsättningar.

Bojkottar valarbete
Trots stor uppslutning till det alternativa förslaget på partistyrelse nådde de inte ända fram. Efter en rösträkning konstaterades det att samtliga av valberedningens kandidater valdes in till den nya partistyrelsen.

Beskedet gjorde Lars Sjöholm förbannad. Bara några minuter efter redovisningen av resultatet avslöjade han för Expo att SD-Skurup inte kommer att hjälpa till i valrörelsen.

- Det kommer bli logistiska problem för Sverigedemokraterna i Skåne, säger han och antyder att flera andra skånska SD-avdelningar kommer att agera likadant.

Men Kenneth Sandberg, ledamot i Kävlinge kommun, som tidigare varit kritisk till partiledningen och var en av dem som pläderade för den alternativa partistyrelsen, vill inte ansluta sig till Sjöholms bojkott.

- Det är ett demokratiskt beslut och det är bara att gilla läget. Jag upplever inte situationen som dramatisk, men det kanske andra gör, säger Kenneth Sandberg.

Han håller inte med Sjöholm om att den skånska konflikten skulle vara klassrelaterad.

- Det handlar om organisation och inte ideologiska strider, menar han.

Åkesson kritisk
Partiledare Jimmy Åkesson är kritisk till hur det alternativa förslaget till partistyrelse lades fram.

- Det var väntat. Men det är beklagligt och hör inte hemma på ett sånt viktigt möte som riksårsmötet, särskilt inte om det inte är förankrat.

Åkesson viftar bort uppgifterna om att det skulle finnas fler skånska SD-avdelningar som är villiga att ansluta sig till Sjöholm bojkott.

- Jag är inte orolig. När det gäller Sjöholm kommer han ifrån Ny Demokrati och det börjar märkas mer och mer.

Ämnen i artikeln