Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det har stormat rejält kring Sverigedemokraterna i Jämtland på sistone. I slutet av mars kunde Expo avslöja att den sverigedemokratiske kommunrevisorn i Strömsund, Jan Holmberg, varit medlem i Nationaldemokraterna som samarbetar med nazistiska organisationer. Samtidigt pekades han ut av Länstidningen som upphovsman till mängder av rasistisk propaganda som spridits i kommunen.

- Det finns gott om vittnen som sett Holmberg sätta upp de här lapparna, säger Mats Carlsson, en av personerna som varit drivande i att uppmärksamma Jan Holmbergs propagerande i kommunen.

"En negerfamilj i Härnösand erhöll drygt 60.000:- per månad netto i olika bidrag, trots det ansökte de om ännu mer pengar hos den sociala myndigheten", står det på en av lapparna som Holmberg uppges ha satt upp.

Allting mynnade ut i att Holmberg i början av april lämnade både partiet och sitt uppdrag som kommunrevisor.

- Vi har kommit fram till att det är bästa lösningen, sa Ronny Karlsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Jämtland, till Östersunds-Posten då.

Nu gör partiet en kovändning. I ett pressmeddelande skriver distriktstyrelsen och Ronny Karlsson att partiet vill ha tillbaka Jan Holmberg som revisor. Karlsson hänvisar till en dom i Östersunds tingsrätt där Mats Carlsson blivit dömd för att ha kört in i Holmbergs bil.

Mats Carlsson säger till Expo att det inte är någon hemlighet att det finns en konflikt mellan honom och Holmberg.

- Jag blev irriterad på att Holmberg följde efter mig, så jag vände, körde över på vänstersidan för att stoppa honom, och sen körde vi ihop när vi nästan stod stilla. Jag är dömd för det och tar på mig det, säger Mats Carlsson.

Från Sverigedemokraternas sida menar man att detta ställer allt över ända.

- Vi har gått på medias uppgifter. Vi visste inte att det fanns en konflikt mellan Holmberg och den här personen, säger Ronny Karlsson till Expo.

Han säger också att partiet pratat med Holmberg om lapparna som satts upp runt om i Strömsunds kommun.

- Några av dem säger han att han satt upp, och de ställer vi oss bakom. Sen finns det vissa som är lite grövre, och de säger Holmberg att han inte har något med att göra, säger Ronny Karlsson.

Ämnen i artikeln