Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Först ut att vittna var psykiatrikern Randi Rosenqvist. När Breivik fängslades var hennes uppgift att bedöma hur stor risk han utgjorde för andra medfångar.

– Jag uppfattade honom som en person med en utpräglad narcissistisk personlighet, med grandiosa föreställningar.

Den första rättspsykiatriska rapporten kom fram till att Breivik lider av paranoid schizofreni. Den uppfattningen delar inte Rosenqvist. Hon sa att hon uppfattat hans avvikande uttalanden som en extrem ideologi och inte som en psykos.

Professorn och specialisten i klinisk psykologi Svenn Torgersen vittnade om hur han ser på de olika rapporterna. Han sa att han var kritisk till den första rapporten, den där Breivik konstaterades vara otillräknelig. Inte heller han bedömer Breivik som psykotisk.

Chefen för den rättsmedicinska kommissionen, Tarjei Rygnestad, anklagade NRK för att ha avlyssnat kommissionen när de diskuterade den första rättspsykiatriska rapporten. NRK har tidigare gått ut med att det rådde oenighet om slutsatsen i den. Något som Tarjei Rygnestad dementerar. Kommissionen har polisanmält NRK och det pågår en utredning om företaget olagligt har avlyssnat mötet. NRK bekräftar att de ringt upp Tarjei Rygnestad och att journalisten lyssnat på samtalet där kommissionen diskuterade rapporten. NRK tillbakavisar dock att de skulle gjort något olagligt. Nyhetsredaktören för NRK Stein Bjøntegård säger till NRK.no att:

- Det är sant att en av vår journalist ringde till Rygnestad den dagen. Men journalisten uppfattade det som att Rygnestad tog telefonen, men väntade med att svara. I stället hörde journalisten vad han uppfattade som en väldigt intressant diskussion, säger Bjøntegård.

Ämnen i artikeln