Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den motvillige martyren
Han är läraren som förlorade jobbet på grund av att han var Sverigedemokrat. Som motvillig martyr tog han kontrollen över partiets tidning och ställde in siktet på landets muslimer. I dag är Richard Jomshof en av partiets mest rutinerade företrädare.

Jimmies väg till toppen
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson började sin politiska bana i Moderaterna. Via scientologimöten, anti-abortrörelsen och en karriär inom Sverigedemokraterna har han tagit sig till toppen av partiet.

Ideologen
Ultima Thule, Nordman och Herman Lindqvists svenska historia. Under första hälften av 1990-talet fick Mattias Karlsson sitt politiska uppvaknande. Till slut föll valet på Sverigedemokraterna. Sedan dess har han varit drivande i Sverigedemokraternas ideologiska utveckling.

Hetlevrad och kontroversiell
Han har förespråkat dödsstraff, beställt varor från ett nazistiskt bolag och hamnar ofta i hetluften. Björn Söder borde ha haft svårt att göra karriär i ett parti som vill blir rumsrent. Ändå har han i dag en av partiets viktigaste positioner som hårdför partisekreterare.

Ämnen i artikeln