Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är nya bud i Bromöllas kommunpolitik. Flera av nämnderna har ersatts med beredningar där experter och kommuninvånare ska få ta plats. Enligt Hans Forsberg (S), ordförande i kommunfullmäktige, handlar den nya organisationen om att vitalisera kommunfullmäktiges arbete.

Men när ordförandeposterna i de nya beredningarna tillsätts blir Sverigedemokraterna utan, trots att partiet är kommunens tredje största parti. Socialdemokraterna, som fram till 2010 års val, har suttit i majoritet i kommunen, har delat upp posterna mellan sig och Moderaterna.
– Det speglar valresultatet och vilka som väljer att ha en valteknisk samverkan förklarar Hans Forsberg.

"Ingenting med det"
Den nya organisationen har enligt Hans Forsberg ingenting att göra med Sverigedemokraterna succéval. Sverigedemokraterna ser inte heller något problem med att partiet blir utan ordförandeposter i kommunens nya organisation.
– Att vi inte har fått några poster i nämnder eller ordförandeposter i beredningarna är ju för att vi har godkänt det sättet att räkna ut mandaten. Det är ingenting med det. Sedan att de har valt att samarbeta och valt att dela upp allting emellan sig är väl ingenting som jag lägger så stor vikt vid, säger Magnus Persson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Bromölla kommun.

Istället har Sverigedemokraterna krävt posten som oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunfullmäktige.
– Vi ser oss som det stora oppositionspartiet i dag. Vi menar att Alliansen och Socialdemokraterna driver ett samarbete. Vi ser inte Alliansen som ett oppositionsparti i dag, säger Magnus Persson.

Ämnen i artikeln