Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Två veckor har gått sedan Sverigedemokraterna fick rollen som vågmästare i riksdagen. Sedan dess har mycket av uppmärksamheten kring partiet handlat om hur de andra partierna ska förhålla sig till Jimmie Åkesson och hans partikamrater.
Nästa vecka öppnar riksdagen och då kommer Fredrik Reinfeldt presentera en minoritetsregering. Det betyder att Sverigedemokraterna kommer att kunna bli tungan på vågen i flera frågor. Under den senaste veckan har partiet suttit i samtal om hur det ska ställa sig i de olika frågor där man kan lägga en fällande röst.

Egen linje i Afghanistanfrågan

Den mest uppmärksammade frågan har handlat om den svenska insatsen i Afghanistan. Under veckan beslutade de rödgröna om att de ska lägga en gemensam motion om att påbörja tillbakadragandet nästa år.
Sverigedemokraterna har under veckan kommit överens om att driva en egen linje. Exakt vad den ska gå ut på är oklart. Jimmie Åkesson har tidigare förklarat att partiet vill att den svenska insatsen i Afghanistan ska avvecklas successivt fram till 2013.
– Som jag förstått det kommer partiet att lägga en egen linje i den frågan, säger partiets pressekreterare Eric Myrin.
– Det är för att markera vår egen linje och för att inget av de två alternativen är fullt ut bra.

Även i skolpolitiken har Sverigedemokraterna utmålats som en potentiell vågmästare. Alliansen vill se betyg från sjätte klass, vilket de rödgröna motsätter sig.
Enligt Eric Myrin kommer partiet att stödja Alliansens förslag.
– Det vi har sagt sedan tidigare är att vi vill ha betyg från årskurs fyra. Det förslag som ligger nu är från årskurs sex, så det är ett förslag vi i så fall kommer att stödja.

Kommer begära votering om talmannen

Även i frågan om vem som ska bli riksdagens talman har Sverigedemokraterna hamnat i centrum. Socialdemokraternas kandidat Björn von Sydow meddelade i veckan att han inte kommer kandidera eftersom han inte vill bli vald med stöd av Sverigedemokraterna. I dag presenterade de rödgröna socialdemokraten Kent Härstedt som ny kandidat. Nu ser Sverigedemokraterna chansen att utnyttja sin vågmästarroll.
– Det blir bättre nu när vi får en vågmästarroll, säger Erik Almqvist, avgående pressekreterare i partiet, om de rödgrönas nya kandidat.

Vid partiets politiska diskussioner under veckan har talmansfrågan varit ett av de dominerande ämnena.
Partiet har bestämt sig för att ta strid om utnämningen av andre vice talman.
– Rimligt är att det största regeringspartiet får nominera talmannen och att oppositionen nominerar förste vice talman, förklarar Erik Almqvist.

Sedan vill partiet få utse andre vice talman. Men vem partiets kandidat är håller man hemligt.
– Vi kommer att nominera en motkandidat och begära votering, förklarar gruppledaren Björn Söder till Dagens Nyheter idag.
Enligt Erik Almqvist är det inte helt klart hur partiet kommer att agera.
– Om de inte stödjer vår princip får vi se hur vi kommer att agera. Jag vill inte spekulera i det, säger Erik Almqvist.

Pressekretariatet byts ut

Annars har de två senaste veckorna präglats av praktiska frågor för Sverigedemokraterna. Alla har ännu inte fått sina arbetsplatser och sina övernattningslägenheter.
– Det har blivit en flyttcirkus säger riksdagsledamoten Jonas Åkerlund.
Han är nöjd med hur partiet har bemötts.
– Enskilda ledamöter har kommit fram och sagt att det inte finns plats för vuxenmobbing, hävdar han.

Tony Wiklander, riksdagsledamot från Åstorp i Skåne, säger att han ägnat de två senaste veckorna åt att följa medias rapportering om partiet. Han vill inte kommentera partiets diskussioner men menar att det mest handlat om praktiska frågor.

Sverigedemokraterna är just nu inne i omorganisering av partiet. Partiet söker kanslipersonal och det gamla pressekretariatet är på väg att bytas ut. Samtidigt måste partiet se till att hålla sin organisation i styr.

Josef Fransson, riksdagsledamot från Skövde, är en av de som kommer lämna sina tidigare lokala uppdrag.
– Jag kommer i alla fall formellt vara distriktsordförande fram till nästa årsmöte. Sedan får vi se vad som händer då. Det blir ju svårt att engagera sig i allt där hemma nu eftersom jag kommer att tillbringa mycket tid i Stockholm.

Ämnen i artikeln