Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas tredje kyrkovalskampanj var omfattande. Partiet kandiderade i nästan samtliga stift och partiledningen lyckades också motivera sina medlemmar till flygbladsutdelningar och dörrknackningar runt om i landet. Partiledaren Jimmie Åkesson var noga med att påpeka att kyrkovalet inte var en språngbräda till riksdagen. Men samtidigt menade han och andra partiföreträdare att ett bra valresultat kunde stärka partiets positioner inför den stundande, "riktiga", valrörelsen.

Kan stärka motivationen

Sverigedemokraterna kan vara nöjda av flera skäl. Att partiet går från fyra till sju mandat i kyrkomötet är en stor ökning. Partiet stärker också sina positioner i stiften.
Ännu en gång kan partiet konstatera att det ännu inte backat i något val. Det kan säkert höja självförtroendet och motivationen bland Sverigedemokraternas aktivister.

För höga förväntningar

Frågan är dock om inte det finns ännu fler skäl för Sverigedemokraterna att vara besvikna. Partiledningen uttryckte höga förväntningar inför kyrkovalet. Medan vice partiledaren och toppkandidaten Jonas Åkerlund talade om en fördubbling av mandaten gick partisekreteraren Björn Söder ännu längre och förutspådde tio mandat i Kyrkomötet.

De sju mandat som Sverigedemokraterna lyckades vinna visar att både Åkerlund och Söder hade fel.

 

 

Ett annat parti

Att Sverigedemokraterna anno 2009 ökade i kyrkovalet är inte konstigt alls. Partiet hade i det här valet helt andra förutsättningar än i tidigare kyrkoval. Vid förra kyrkovalet hade partiet just återhämtat sig från en uppslitande partiledarstrid. Den här gången hade man över 2 000 medlemmar och aktiva lokalavdelningar i stora delar av landet.

År 2005 låg Sverigedemokraterna och skvalpade runt två procent i opinionsmätningar. För tillfället kan partiets aktivister skryta med att vara över riksdagsspärren och dessutom större än Kristdemokraterna i flera mätningar.

Partiideologen Mattias Karlsson skrev under valnatten på sin blogg att han gläds åt att partiet går framåt i storstäderna. Men det handlar inte om någon dramatisk ökning.

 

Svårt att motivera väljarna

Kyrkovalet lockar inte stora väljarskaror. I gårdagens val röstade endast 11,8 procent av de röstberättigade, enligt preliminära siffror. Det finns heller inte mycket som tyder på att Sverigedemokraterna skulle ha lättare att motivera sina väljare än andra.

I den stora valundersökningen från 2006 visade det sig till exempel att Sverigedemokraterna hade ett relativt starkt stöd bland de väljare som uppgav att de aldrig går i kyrkan.

I Kyrkovalet fanns det också konkurrens om de väljare som var missnöjda med exempelvis könsneutralt äktenskap. Valets stora utropstecken, Frimodig kyrka, lyckades betydligt bättre med att fånga upp de väljare som Sverigedemokraterna hade hoppats på.