Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I går kunde Helsingborgs Dagblad avslöja att Kaarina Andersson lämnar sitt uppdrag i kommunfullmäktige. Orsaken är en intern konflikt med Michael Rosenberg, partiets kommunalråd och ordförande i lokalföreningen.
– Jag har inget förtroende för Micke Rosenberg, förklarar hon för Helsingborgs Dagblad.

Annars är hon förtegen kring omständigheterna bakom avhoppet. Hon vill till en början inte svara på Expos frågor men förklarar sedan att avhoppet inte har med tillsättningen av partiets kommunalrådstjänst att göra.

Tappat förtroendet
Kaarina Andersson var under förra mandatperioden en av partiets tyngsta politiker i kommunen. Hon var den enda sverigedemokraten i kommunstyrelsen och gruppledare i kommunfullmäktige. Efter Sverigedemokraternas valframgångar i Helsingborg fick partiet möjlighet att utse sitt första kommunalråd. Valet föll på Michael Rosenberg.
– Jag har inte kandiderat till kommunalrådstjänsten. Nu tror ju medlemmarna att jag har hoppat av för att jag har blivit petad, men det är inte den orsaken utan det är andra problem, säger Kaarina Andersson.

I Helsingborgs Dagblad ger hon ett exempel från oktober på vad som gjort att hon tappat förtroendet.
– Vi hade precis bestämt att inte släppa vem som skulle bli vårt kommunalråd, vi ville vänta ett tag, vi höll på med andra nomineringar också. Då går han ändå ut på vår hemsida och talar om att han blir kommunalråd. Så gör man inte. Då kan jag inte lita på honom, säger hon.

Fortsätter i partiet
Expo har sökt Michael Rosenberg för en kommentar. I Helsingborgs Dagblad förklarar han att han sagt till Kaarina Andersson att han gärna har kvar henne i gruppen.
– Jag respekterar hennes beslut att lämna. Utöver det är det hennes åsikter i så fall, säger han.

Men Kaarina Andersson har bestämt sig. Hon lämnar politiken i Helsingborg, men fortsätter i partiet.
– Jag sitter med i styrelsen i SD-syd. Sedan kommer jag vara med i partiet och jobba.

Ämnen i artikeln