Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Uppmanar alla nationalister att spika upp grishuvuden på ytterdörrarna!!! För att hålla muslimerna borta", stod det på Levi Klausens statusuppdateringar på Facebook på kvällen efter självmordsattacken i Stockholm.

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Värmlands län, Runar Filper, säger att man inte ska skriva något alls på Facebook om man representerar partiet.
- Det låg där i tio till femton minuter. Jag har pratat med honom om det olämpliga med att skriva överhuvudtaget. Han står absolut inte för det, det är något han har klistrat in från en annan hemsida, uttalandena hör inte hemma i vårt parti.

Inget emot muslimer
Filper hävdar att Levi Klausens kommentarer på Facebook bara är dåliga skämt och att Klausen reagerat på självmordsattacken i Stockholm.
- Jag tror inte han har något emot muslimer i grund och botten, det är nog en reaktion på terrorattacken. Det är många som reagerar oavsett om man är politiker eller inte, säger Runar Filper.

Men Jerry Klausen som satt i Filipstads kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna förra mandatperioden ser inte så allvarligt på sin brors Facebook-kommentarer.
- Jag står inte bakom det, fast jag skiter personligen fullständigt i vad han skriver på Facebook, det är hans privata åsikter. Det är åsiktsfrihet i Sverige. Han skrev det inte i Sverigedemokraternas namn, säger Jerry Klausen.

Kan bli konsekvenser
På Sverigedemokraternas kansli ser man allvarligare på Levi Klausens utspel.
- Det låter inte som ett uttalande som vi kan ställa oss bakom. Vi kommer givetvis att kolla på det här, det är väldigt allvarligt. Det kan absolut komma att bli konsekvenser, kommenterar Eric Myrin på Sverigedemokraternas rikskansli.

Det är inte första gången som Levi Klausen uttalar sig hatiskt om muslimer. När han på lördagen trodde att någon hackat sig in på hans Facebook-konto så misstänkte han genast muslimer.
"Någon apa från Azerbadjan hade roat sig med att logga in på min FB tidigare idag. ??? muslimer ???".

Expo har förgäves sökt Levi Klausen för en kommentar.

Ämnen i artikeln