Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i förra veckan som Nyheter 24 avslöjade att Sverigedemokratisk ungdom, SDU, från 2004 till 2011 tagit emot pengar från Helsingborgs kommun. Pengar det inte var berättigade eftersom kommunen bara betalar ut kommunala bidrag till föreningar där riksorganisationen har rätt till statliga bidrag. Det är något SDU-riks inte har. Totalt rör det sig om 885 452 kronor som betalats ut till SDU-Helsingborg, varav en del av pengarna förts över till SDU:s riksorganisation, rapporterar Nyheter 24.

I ett pressmeddelande medger Sverigedemokraterna att ungdomsförbundet tagit emot pengar från 2004 och att dessa utbetalningar varit felaktiga.

"Detta är mycket beklagligt, pengarna har mottagits i god tro, inga felaktiga uppgifter har uppgivits till kommunen men vi vill så klart beklaga det inträffade", skriver Sverigedemokraterna i Helsingborg.

Expo.se får dock inget klart svar på om Sverigedemokraterna nu har tänkt att betala tillbaka pengarna till kommunen.

– Om det är någonting felaktigt så får vi diskutera vad vi ska göra. Har vi fått ut medel som inte är rätt är det klart att det ska återbetalas, säger Sverigedemokraternas ordförande i Helsingborg Dick Johansson.

Ni medger ju själva att ni fått pengarna på felaktiga grunder?

- Kommunen har ju betalt ut det här till flera partier. Vi har ju inte begått något formellt fel. Då får vi diskutera om vilken summa som är relevant att betala tillbaka och hur man gå vidare med detta. Det är en förhandling som ska pågå.

De felaktiga utbetalningarna till SDU i Helsingborg har lett till att kommunen nu tänker se över regelverket för kontroll och uppföljning av kommunens verksamhetsbidrag. Även Socialdemokraternas ungdomsförbund och Ung Vänster har fått pengar de inte varit berättigade till, rapporterar Helsingborgs Dagblad på måndagen. Helsingborgs kommuns kanslichef, Ulf Bengtsson, säger till tidningen att kommunen brustit i sina kontroller.

Sverigedemokraterna i Helsingborg är kritiska till mediers bevakning av ungdomspartiet. Något de skriver i sitt pressmeddelande.

"I sak anser vi Sverigedemokraterna att det är bra att dessa missförhållanden kan åtgärdas men vi är djupt kritiska till de delar media som uppenbarligen inte är seriösa utan bara vill svartmåla både enskilda företrädare samt partiorganisationer", skriver partiet.

När Expo.se nådde Dick Johannsson befann han sig på polisstationen i Helsingborg för att upprätta en polisanmälan mot Helsingborgs Dagblad.

- Jag ska göra en anmälan mot Helsingborgs Dagblad just på grund av hur man har behandlat den här frågan, men jag vill inte kommentera mer än det, säger han.

För chefredaktören på Helsingborgs Dagblad, Lars Johansson, är uppgifterna om att Sverigedemokraterna tänkt anmäla tidningen nya.

– De får gärna polisanmäla oss. De kommer inte komma någon vart med den. Det finns inte något som helst problem med vår publicering, säger Johansson till Expo.se.

Sverigedemokraterna har ställt hårda krav på att föreningsbidrag inte ska missbrukas. I Sverigedemokraternas generella riktlinjer för partiets kommunpolitik står det:

"För att motverka fusk med kommunens föreningsbidrag är det viktigt att noggranna kontroller utförs och att allt misstänkt fusk polisanmäls".