Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Medan andra riksdagspartier har reagerat på protesterna i USA med att lyfta frågan om strukturell rasism i samhället, har Sverigedemokraterna och flera av deras profilerade politiker gått till hårt angrepp mot Black lives matter-rörelsen, och mot dem som nu demonstrerar mot det strukturella förtrycket av svarta i både USA och andra delar av världen.

Protesterna som tog fart i USA efter att George Floyd dödades av en polis i samband med ett ingripande den 25 maj, är nu globala. Bara i Sverige har tusentals personer demonstrerat i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Örebro. Vid vissa demonstrationer bland annat i Stockholm och Göteborg har det i anslutning till demonstrationerna skett skadegörelse och att personer gått till angrepp mot polisen. Det använder Sverigedemokraterna nu för att avfärda protesterna.

Grova kommentarer

På SD:s Facebooksida delar partiet en video från Göteborg där några personer förstörde en barnfamiljs flyttlass när oroligheter brutit ut efter Black lives matter-demonstrationerna.

”BLM-demonstranterna plundrar barnfamiljens flyttlass” skriver Sverigedemokraterna.

Till inlägget bifogas ett uttalande av Jonas Andersson, riksdagsledamot för SD: ”Den som uttrycker sitt stöd för Black lives matter-protesterna i Sverige utan tydliga förbehåll stöttar i praktiken en kriminell svenskfientlig pöbel som förstör för och hotar vanliga hederliga samhällsmedborgare”.

Bland de över 1900 ilskna kommentarerna finns det vissa som sticker ut. Personerna på klippet kallas exempelvis råttor, apor, vildar, djur och n*****. Vissa menar också att personerna bör skjutas. Detta till synes utan åtgärd från de som administrerar partiets konto.

Exempel på retorik i kommentarsfältet på SD:s Facebookinlägg. Foto: Expo

I anförandet till partiledardebatten i riksdagen den 10 juni, kommenterade Jimmie Åkesson de senaste dagarnas protester. ”Extremister förklädda till aktivister” är på ”samma låga nivå” som kriminella gäng, menade SD-ledaren.

– Extremister förklädda till aktivister ger sig på blåljuspersonal, slår sönder butiker, rånar barnfamiljer på deras ägodelar, uppmanar till våld och ger sig cyniskt på oskyldiga människor, sa Åkesson och fortsatte vidare:

– Den rätta platsen för den här organiserade våldspöbeln är i ett avlägset grustag eller bakom lås och bom.

"Våldsbejakande"

Tobias Andersson, ordförande i Ungsvenskarna, riksdagsledamot och SD:s handelspolitiske talesperson, kallar hela Black lives matter-rörelsen för ”upprorsmakare” som ”måste krossas”.

”Det är dags att vi sätter ned foten mot vänsterextrema och våldsbejakande BLM” skriver han på Twitter.

Tobias Andersson
Tobias Anderssons tweet.

SD-ideologen Mattias Karlsson gör på Facebook en jämförelse mellan ”Black lives matter, deras vänsterradikala stödtrupper och den identitetspolitiska vänstern” och den kinesiska kulturrevolutionen. "Tittar man på den ideologiska visionen, andan och metoderna, så finner man dock kusliga likheter.” skriver Karlsson.

I uttalat SD-vänliga Facebookgrupper, där både gruppnamnet och beskrivningen visar att det är grupper för personer som stödjer SD och delar SD:s värderingar, hetsas det och hatas på Black lives matter-rörelsen. Expo har sökt på ord som BLM eller Black lives matter i sju olika grupper, som tillsammans samlar omkring 42 000 användare.

Pack och pöbel

I samtliga grupper sprids videoklipp, inlägg och artiklar från högerextrema sajter som ska framställa BLM-rörelsen som en kriminell, våldsam rörelse. Beskrivningar av Black lives matter-aktivister som vänsterextremister, pöbel, pack, kriminella är vanliga. I alla grupper finns också användare som går ännu längre.

Exempelvis i gruppen ”Stå upp för Jimmie Åkesson 2022” skriver en man att demonstranterna förtjänar att dö i Corona, alternativt skjutas. BLM-demonstranter kallas både löss och apor.

I flera grupper, bland annat i ”SD 2022 – Det enda rätta” angrips svarta aktivister som skrivit debattartiklar i samband med protesterna med mycket grov rasism.

"Hem till Afrika"

Av de grövre kommentarerna i flera grupper är det vanligt med åsikten att BLM-demonstranterna är ”parasiter” ”n*****” eller ”afrikaner” som ska skickas ”hem till Afrika”.

Kommentarer i gruppen "Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner" till en video som visar oroligheter efter BLM-demonstrationen i Göteborg.

Men det finns även de som uppmanar till våld. Som i grupperna ”SD-Familjen” och ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner” – där några användare skriver om att ”gasa” demonstranter eller köra över dem. Eller att polisen borde tortera eller skjuta ”vänstersvinen”.

Expo har varit i kontakt med Sverigedemokraternas pressavdelning.

– Tack för er förfrågan. Vi får dock avböja att kommentera, skriver pressekreterare Ludvig Grufman i ett mejl, och svarar inte på fler frågor.