Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Nu helt plötsligt har valresultatet blivit ett helt annat än vad kommunens övriga partier varit nöjda med, och vips då kan man helt sonika ändra sin beslutsordning efter eget behag och inte efter gängse arbetssätt sen urminnes tid.", skriver Sverigedemokraterna på sin hemsida i Bjuv.

Kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraten Stefan Svalö menar att Sverigedemokraterna alltid försöker spela en martyrroll.
- Jag ser det som vår skyldighet att utgå från vad som ger oss störst inflytande. Han vet inte vad han pratar om, och det är ofta han inte vet vad han pratar om, säger Stefan Svalö om Allan Jönsson, Sverigedemokraternas ordförande i Bjuv.

"Har inte gått rätt till"
Sverigedemokraterna har sex mandat i Bjuvs kommunfullmäktige. Partiet tycker att posterna ska fördelas i utskotten efter valresultat. Det hade resulterat i en ordinarie plats samt en ersättningsplats i arbetsutskottet för partiet.
- Man tittar på förutsättningen för de olika nämnderna och det förklarade jag för Sverigedemokraterna, säger Stefan Svalö, som inte tycker att fördelningen är märklig.

Majoriteten av kommunstyrelsen ledamöter beslutade alltså att ingå i en valteknisk samverkan, vilken stänger ute sverigedemokraterna från att få någon representation i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Expo har sökt Allan Jönsson för en kommentar

Ämnen i artikeln