Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Man har sysslat med ekonomiska oegentligheter, säger Sverigedemokraternas presstalesman Jonas Åkerlund till Expo.se.

- Komplett nonsens. Om de hade något att gå på hade de gjorde en polisanmälan, men det gör de inte för det finns ingenting att gå på, säger Gorm Lind.

Expo har tidigare skrivit om de beskyllningar som partiledningen fört fram mot styrelsen för en av partiets äldsta avdelningar. I december uppmanades hela styrelsen att självmant lämna partiet. Bokföringen hade misskötts och partiledningen beskyllde ordföranden Gorm Lind för att ha lånat pengar ur partikassan för att bland annat köpa en hund.

Uppgörelse mellan partifraktioner

Men Gorm Lind menar att partiledningens anklagelser saknar grund. Gorm Lind menar också att bakgrunden till uteslutningen är en helt annan än den som partiledningen officiellt påstår. Enligt honom handlar uteslutningen om en uppgörelse mellan partiets två fraktioner: "Bunkerfraktionen" och "Skånefraktionen".
"Bunkerfraktionen" består av mestadels partiveteraner runt den före detta partiledaren, Mikael Jansson. Han förlorade partiledarposten och andra viktiga uppdrag inom partiet vid riksårsmötet förra året.

Ett ”bondeoffer”

Vid samma möte valdes Jimmie Åkesson till ny partiledare. Han tillhör "Skånefraktionen" vars mest tongivande medlemmar är bosatta i Skåne med bakgrund i högerpopulistiska missnöjespartier eller i Sverigedemokraternas Ungdomsförbund.
Gorm Lind hävdar att uteslutningen av honom är en intern uppgörelse mellan de rivaliserande fraktionerna i partiet.

- Bunkern ställde som krav att de behövde ett "bondeoffer" för att de skulle kunna jobba under Åkesson, säger Gorm Lind.

Partiveteran utesluten

Enligt såväl Gorm Lind som Sverigedemokraternas pressekreterare, Jonas Åkerlund, utgör den uteslutna styrelsen av tre personer. Dessa är förutom Gorm Lind också ersättaren i fullmäktige Nicklas Carlsson samt en tredje person vars namn hålls hemligt av partiet som hävdar att styrelsen inte är offentlig.

Nicklas Carlsson är en verklig veteran i partiet. Han har varit medlem sedan 1989 och var också en av partiets första kommunpolitiker då han satt i kommunfullmäktige för lokalavdelningen i Trollhättan redan mandatperioden 1998-2002.

I och med uteslutningen av Gorm Lind har Trollhättans båda toppnamn inför valet 2002 kastats ut ur partiet. I höstas uteslöts före detta gruppledaren i kommunfullmäktige, Jimmy Windeskog, sedan han gjort rasistiska uttalanden om en annan ledande partimedlems val av adoptionsland. Då hade Jimmy Windeskog redan lämnat sin post i Trollhättans kommunfullmäktige och flyttat till Borlänge.

Lokalpartiet ”SD Trollhättan" grundat

Gorm Lind bildar nu istället ett nytt parti som ska satsa på kommunvalet. Arbetsnamnet för partiet är "SD Trollhättan". Stödet för Linds nya parti sägs vara starkt bland kvarvarande medlemmar i Sverigedemokraterna i Trollhättan.
- På årsmötet som vi hade stöddes idén om ett lokalparti till hundra procent, säger Gorm Lind.

Det snarlika namnet "SD Trollhättan" är något som får Sverigedemokraternas presstalesman, Jonas Åkerlund att reagera.

- Om man utgår ifrån att "SD" betyder Sverigedemokraterna, så kan vi givetvis inte acceptera det, då vi har ensamrätt på det namnet, säger Åkerlund.

Ämnen i artikeln