Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I måndags gick Posten ut med budskapet att de inte tänker dela ut Sverigedemokraternas partitidning SD-kuriren i Svedala. Anledningen är, enligt dem, att man inte vill utsätta sin personal för hot. SD-kurirens senaste nummer innehåller nämligen Lars Vilks kontroversiella teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna säger i ett pressmeddelande att Postens beslut är en del av det svenska samhällets anpassning till krav och hot från muslimska grupper.

- Det är naturligtvis bra att Posten värnar om sina anställda, men vi menar att arbetsmiljöhänsyn i det här fallet måste vägas emot demokratiska värden och Postens uppdrag gentemot allmänheten, säger Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Sten Selander, chef på Post- och telestyrelsens postavdelning, säger till tidningen Nerikes Allehanda att Posten har utdelningsplikt, men endast för adresserad post.
– Handlar det om oadresserade försändelser så har Posten större frihet att själv bestämma hur den ska göra. Det har skett tidigare att Posten vägrat att dela ut material med förment eller verkligt obehagligt innehåll, säger han.

Sverigedemokraterna i Svedala hade beställt oadresserad distribution.

Ämnen i artikeln