Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 18-åriga medlemmen i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och den 20-åriga nazisten befann sig i samma lägenhet som en av de före detta gängmedlemmarna när polisen slog till.

Enligt kammaråklagare Christer Sammens greps och anhölls både SDU-medlemmen och nazisten. De släpptes efter ett par dagar. 18-åringen var på rymmen från ett ungdomshem och återfördes dit.

- Båda är fortfarande misstänkta för skyddande av brottsling, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Han poängterar att det är tidigt i utredningen och att han ännu inte vet om de kommer att åtalas.

Upprinnelsen till misstankarna är en skjutning som inträffade i Sandviken förra måndagen. Det var på eftermiddagen vid 16-tiden som polisen fick larm om att en 26-årig man skjutits i benet. Senare samma kväll greps två män misstänkta för vad åklagaren kallar en "synnerligen grov misshandel". Männen är 35 och 33 år gamla och tidigare kända av polisen.

- Det är två före detta Bandidos-medlemmar. De har häktats misstänkta för grov misshandel, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborg.

Den skjutne mannen fördes till sjukhus där han enligt lokala medier opererades på tisdagen. Hans skador ska vara allvarliga men inte livshotande.