Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

William Petzäll, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund och riksdagsledamot krävde igår partikollegan Patrik Ehns avgång i en intervju i Expressen. I dag backar han från sitt krav.
– Jag står fast vid att det är oacceptabelt att man har någon som helst kontakt, oavsett om det är på grund av att man känner någon sedan tidigare. NPD är enligt mig tokiga extremister som vi inte har några som helst ideologiska beröringspunkter med.
– Sedan ska jag medge att mitt uttalande var något förhastat i och med att jag inte hade hört den andra sidan tillräckligt. Vilka åtgärder man ska vidta överlåter jag åt partistyrelsen att avgöra. Men ändå känner jag att någon form av markering vore på sin plats, säger William Petzäll.

Skrev nazistiska hälsningar
Det var i förrgår som Expressen kunde avslöja att Patrik Ehn, Sverigedemokraternas starke man i Göteborg, har haft kontakter med det tyska högerextrema partiet NPD. En av de som Ehn träffat är är svensk-tysken Per Lennart Aae, som idag är kontaktperson för NPD. Han var tidigare aktiv i nazistiska Nordiska rikspartiet. Ehn har förklarat sina NPD-kontakter med att han blev vän med Aae när han bodde i Tyskland 2003.

Det är inte första gången Patrik Ehn hamnar i blåsväder. Patrik Ehn har tidigare medgivit att han på 1980-talet haft samröre med nazistiska grupper som Nordiska rikspartiet och Föreningen för Sveriges framtid. Inför årets val kunde Expo avslöja att Ehn 2005, i en intern mejlväxling, använt sig av nazistiska hälsningar. Då förklarade Mikael Jansson, som vid den tiden var gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg, att ärendet skulle behandlas av partistyrelsen. Sedan dess har ingenting hänt.

Åkesson vägrar kommentera
När nu Ehn återigen uppmärksammats för kopplingar till extrema grupper vill inte Jimmie Åkesson kommentera fallet. Till Expressen förklarar Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund att Ehns kontakter med NPD inte är en fråga för partiledaren. Partiet har, enligt Bylund, ingen åsikt om NPD.
- Vi har ingen syn på NPD alls. Vi har ingen detaljåsikt om något parti förutom eventuellt Dansk folkeparti.

Men enligt ett internt dokument från Sverigedemokraternas internationella sekretariat är synen på NPD klar. I rapporten som skrevs 2007 beskrivs NPD kort och gott som "nazister".

William Petzäll menar också bestämt att det finns en uppfattning om NPD
- Det är klart att det finns en uppfattning om NPD och det är att vi inte har några som helst beröringspunkter med dem rent politiskt och sedan att det är ett väldigt extremt parti.