Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 18 maj antogs en lag som ger samkönade rätten att ingå äktenskap och rätt till att prövas som adoptivföräldrar. I protest begick då den 78-årige historiken Dominique Venner självmord vid altaret i Notre Dame. Efter hans självmord samlades tusentals högerextremister med facklor och den franska flaggan utanför Notre Dame. Även ledningen för det högerextrema partiet Front Nationalhar hyllat Venner.

"All vår respekt till Dominique Venner, vars sista gest i högsta grad var politisk, ett försökt att väcka fransmännen", skrev Front Nationals partiledare Marine Le Pen på Twitter.

Vice partiledaren Louise Aliot hyllade Venner för att vara en modig försvarare av de franska värderingarna. Ordföranden för Front Nationals ungdomsförbund, Julien Rochedy beklagade förlusten av Venner och skrev på Twitter:

"Han kommer att återförenas med hjältarna i Iliaden som han älskade så högt".

Front Nationals grundare och hedersordförande Jean-Marie Le Pen, jämförde Venners död med nazistkollaboratören Pierre Drieu La Rochelles som tog sitt liv 1945.

"Det var ett intellektuellt självmord, ett vittnesmål med döden, sa han till AFP.

Aktiv i terrororganisation

Dominique Venner har varit en framträdande ideolog i högerextrema miljöer. Som ung gick han med i den fascistiska ungdomsorganisationen Jeune Nation för att sedan ansluta sig till terrororganisationen Organisation De l'armée secrète (OAS) som med terrormetoder försökte hindra att Algeriet blev självständigt från Frankrike. OAS genomförde bland annat ett statskuppförsök i Algeriet och försökte mörda den franska presidenten. Målet var att införa en militärjunta. Venner dömdes till 18 månaders fängelse för sin roll i OAS.

Efter att han frigavs skrev han manifestet Pour une critique positive, där han propagerade för en enad revolutionär och nationalistisk rörelse.

1971 lämnade Venner politken och fokuserade på en karriär som historiker och författare.

Samma dag som Dominique Venner begick självmord publicerade han ett uttalande på sin blogg där han ger uttryck för rasideologiska tankar. Han skrev att han inte har något "hopp om ett liv efter döden utöver för rasen och sina tankar".

Han skriver även att han "försvarar folkens identiteter i deras hemländer, men revolterar mot att folken byts ut".

Massiva protester

Sedan tidigare har flera manifestationer planerats mot lagen om samkönade äktenskap och homoadoptioner. I söndags samlade över 150 000 i Paris för att protestera i flera parallella manifestationer.

De stora protestaktionerna började i november som en gräsrotskampanj, stöttad av den katolska kyrkan, men har nu lockat till sig den politiska oppositionen och högerextremister. I och med att protesterna blivit allt mer politiska har kyrkan distanserat sig från protesterna,
men det förhindrade inte flera präster från att delta i söndags, rapporterar France 24.

När demonstrationen gick mot sitt slut utbröt kravaller, enligt AFP greps 293 personer som kastat gatstenar, glasflaskor och rökbomber. Sex personer uppges ha skadats, av dessa var fyra poliser. Militanta högerextremister hängde även upp banderoller på Socialistpartiets högkvarter med krav på president Francois Hollandes avgång.

– Dessa händelser provocerades fram av flera hundra personer, de flesta från extremhögern som angrep polisen, säger Frankrikes inrikesminister Manuel Valls, till AFP om kravallerna.

I Frankrike har det hållits flera protester mot lagen om samkönade äktenskap. I januari, innan lagen skrevs under av Hollande, protesterade 340 000 personer.

Enligt en opinionsundersökning som publicerades i söndags är 53 procent av fransmännen dock positiva till samkönade äktenskap och rätten att prövas som adoptivföräldrar. 72 procent vill att protesterna ska upphöra. Antalet hatbrott mot HBT-personer har den senaste tiden ökat i Frankrike.