Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Högerextrema partier i England satsar framförallt på att vinna platser i kommuner där det varit etniska-motsättningar. British National Party, BNP, ställer på grund av ekonomiska svårigheter och interna stridigheter upp med färre kandidater än vad de gjort tidigare år. Vilket innebär att de inte har några kandidater i vissa kommuner där de traditionellt har ett starkt stöd. Den antirasistiska organisationen Hope Not Hate skriver dock att de kan lyckas ta sig in i den politiskt valda församlingen i London, London Assembly, där det krävs fem procent av rösterna. Partiet har även stöd och kan behålla mandat i ett antal kommuner där de redan sitter.

National Front, NF, ställer upp med fler kandidater än vad de gjort tidigare år, en förklaring till det är att partiet rekryterat från BNP. Det är dock inte troligt att NF tar sig in i något kommunfullmäktige.

Förutom att ställa upp i kommuner kandiderar BNP för borgmästarposten i London, Salford och Liverpool. Även NF ställer upp med borgmästarkandidater.

Både BNP och NF har precis innan valet drabbats av skandaler i Liverpool. BNP:s kandidat Mike Whitby greps i måndags för valfusk. För att kunna ställa upp som borgmästare krävs bland annat 28 underskrifter från väljare. Whitby har bötfällts för att ha förfalskat underskrifter, rapporterar Liverpool ECHO.

Tidnigen skriver även att National Fronts kandidat Peter Tierney greps på onsdagen i samband med en demonstration utanför tingsrätten i Derby, där en rättegång pågår mot 11 personer som misstänks tillhöra en pedofilring. Tierney vägrade hålla sig i den zon som polisen tilldelat för att förhindra sammandrabbningar mellan aktivister från English Defence League, EDL, och antifascister.

Peter Tierney har tidigare företrätt BNP. Han har även dömts för misshandel.

Förutom BNP och NF ställer ett antal mindre högerpopulistiska och högerextrema partier upp i valet. Bland andra British Freedom Party som EDL:s ledare Stephen Lennon gett sitt stöd.